SEGRE

AGRICULTURA POLÍTICA AGRÀRIA

Alerta per l'intent de Brussel·les de retallar les aportacions al PDR

El pla de la Comissió pretén reduir el cofinançament deu punts, que haurien de ser compensats pels estats || Espanya busca un front amb altres països

alt

La calamarsada de diumenge danya fruiters en més de 5.700 hectàrees

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Agricultura i els seus homòlegs i alts càrrecs de França, Portugal, Irlanda, Finlàndia i Grècia van demanar ahir de forma conjunta i consensuada a la Comissió Europea que s’augmenti el pressupost de la Política Agrícola Comuna (PAC) i es porti a terme una reforma “ambiciosa”. Així es va acordar en una reunió al ministeri d’Agricultura amb Isabel García Tejerina al capdavant, perquè amb la reforma de la PAC hi ha en joc els fons comunitaris per al camp a partir del 2020. Per donar una idea de la importància que tenen, s’ha de tenir en compte l’any passat el camp de Lleida va rebre 172,8 milions d’euros. En concret, van comptar amb algun tipus d’ajuda 19.306 perceptors, la majoria d’ells agricultors individuals, però també cooperatives i societats. La gran preocupació per al ministeri és la intenció de Brussel·les de rebaixar en deu punts el cofinançament europeu per als Programes de Desenvolupament Rural. Així ho va explicar a SEGRE el secretari general d’Agricultura i Alimentació, Carlos Cabanas. “Volem que es mantinguin els nivells de suport al segon pilar”, va destacar. De fet, des del departament de Tejerina sempre s’ha considerat clau no només el pressupost de la PAC, sinó que la reforma no pretengués “renacionalitzar” ajuts, és a dir, que Brussel·les reduís les aportacions i traslladés als estats una part cada vegada més gran dels fons per al camp. Cabanas va destacar que la PAC té una gran importància i que els ajuts gairebé representen el 30% dels ingressos dels pagesos.

Ahir, França, Portugal, Irlanda, Finlàndia i Grècia van instar Brussel·les que el pressupost per a la pròxima PAC estigui al nivell de l’actual per poder “respondre amb èxit als desafiaments econòmics, mediambientals, del canvi climàtic i sanitaris”. Van recordar a la Comissió Europea que la disminució del pressupost suposaria un “risc sense precedents” per a la viabilitat de les explotacions agràries europees, per als ingressos dels agricultors i per a la seua capacitat de fer-se càrrec de les demandes de la població d’una alimentació saludable, sostenible, assequible i de qualitat.

La PAC va aportar l’any passat gairebé 173 milions d’euros a 19.300 beneficiaris a la província

Els titulars d’Agricultura van afirmar que el paper de la Unió Europea és “essencial” per donar suport a la “necessària transformació” de les explotacions agràries, perquè puguin fer front als reptes de futur, desenvolupar la seua resiliència, augmentar la competitivitat, i garantir el relleu generacional.

tracking