SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Mercabarna valora la nectarina a preus que fins i tot dupliquen els registrats l’any passat

En el cas del préssec l’increment de les cotitzacions oscil·la entre el 43 i el 57% || El 2017 la campanya va començar a nivells ruïnosos per a la fruita extraprimerenca de la zona del sud de l’Estat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els preus de préssecs i nectarines han arrencat la campanya a nivells que fins i tot dupliquen els de l’any passat, quan l’inici de la temporada va ser desastrós a causa de problemes, entre d’altres, de qualitat a les partides de fruita extraprimerenca que arribaven al mercat provinents del sud de la península Ibèrica. Malgrat aquest increment, en anys anteriors els preus han estat superiors en aquestes dates.

Mercabarna va acabar el mes de maig valorant la nectarina fins i tot al doble de preu que en les mateixes dates del 2017. En el cas dels préssecs, la millora de la cotització oscil·la entre un 43 i un 57 per cent, segons les dades fetes públiques pel mercat barceloní. Així, la nectarina de polpa blanca es venia dijous passat 31 de maig a 2,80 euros el quilo, quan un any enrere amb prou feines arribava a 1,35 euros. La nectarina de polpa groga registra aquesta campanya també els 2,80 euros, per 1,40 de fa exactament dotze mesos. Mercabarna valora el préssec roig de polpa blanca a 2,80 per 1,40 de fa un any, mentre el de polpa groga té un preu mitjà de 2 euros, quan el 2017 es venia a tot just 1,40.

Unió de Pagesos alerta que els preus en origen de la fruita de pinyol són “injustificadament baixos”

Malgrat aquesta revalorització, els agricultors adverteixen que la campanya de fruita de pinyol no està registrant els nivells desitjats, i fins i tot Unió de Pagesos assenyala la necessitat que tant el ministeri d’Agricultura com la Unió Europea estiguin preparats per activar mesures de suport als productors en un mercat que mostra signes que pot repetir-se una nova campanya de números rojos per als agricultors.

De fet, aquesta setmana ha fet públic un comunicat en el qual alertava que estaran atents a les primeres cotitzacions que marqui l’Observatori de preus de referència del departament d’Agricultura en préssec i nectarina i, en cas de confirmar-se la reducció del preu en origen del qual alerten, el sindicat exigirà al ministeri que articuli, “amb urgència”, el mecanisme del pagament en espècie per la fruita retirada del mercat destinada a beneficència.

En cas de mantenir-se la “distorsió” en el preu, demanarà a la Comissió Europea que declari la situació de pertorbació del mercat i articuli els mecanismes de gestió de crisi previstos en la normativa comunitària i que “hauria de contenir un Pla d’arrancada, així com l’autorització de retirades extraordinàries de producció”.

La collita serà un 17% inferior per problemes de quallat i pedraLa collita de préssecs i nectarines a Lleida serà un 17 per cent inferior en relació amb l’anterior, amb una producció estimada de 428.790 tones (la producció del 2017 va ser de 516.738 tones), i d’un 10 per cent per sota que la mitjana des del 2013 fins al 2017. A Tarragona, es preveu una producció de 34.580 tones, un 19 per cent menys en relació amb el 2017 (42.502 tones); a Barcelona girarà entorn de les 6.305 tones, un 5 per cent per sota en comparació amb la campanya passada (6.631 tones), mentre que a Girona serà un 10 per cent inferior a l’any passat, amb una producció estimada de 1.750 tones, respecte a les 1.937 del 2017. Des d’Afrucat, atribueixen aquesta caiguda productiva a un mal quallat dels fruits però també a les gelades primaverals, que van afectar varietats més primerenques, i a les calamarsades d’abril i maig que van afectar de forma especial la província de Lleida.

tracking