SEGRE

CONSUM PREUS

Quina diferència de preu hi ha entre un quilo de préssec en origen i als comerços?

Un augment del 441 per cent, segons l’Índex IPOD del mes de maig que elabora COAG || En canvi, la diferència en l’oli d’oliva verge extra és del 110%

Imatge de recol·lecció de nectarines al Baix Segre l’any passat.

Imatge de recol·lecció de nectarines al Baix Segre l’any passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

COAG ha publicat les dades relatives a l’Índex de Preus en Origen i Destinació dels Aliments (IPOD) del mes de maig passat, en les quals es destaca que els productors de fruita de pinyol van rebre 0,70 euros per cada quilo de préssec, tot i que la recol·lecció d’aquesta fruita encara no ha començat de forma massiva a Lleida, mentre que als comerços es va arribar a vendre de mitjana a 3,79 euros, 5,41 vegades més d’origen a destinació. En nectarina, mentre que a l’agricultor se li va pagar a 0,72 euros/quilo, als supermercats es venia a 3,96 euros, la qual cosa representa 5,5 vegades més, quan en una campanya normal oscil·la entre 4 i 5 vegades.

En altres productes característics que es produeixen a Lleida, destaca el cas de la carn de porc, que s’encareix un 351% entre origen i destinació. Al seu torn, la diferència entre el que cobra el productor i el que paga el consumidor final en l’oli d’oliva extra s’ajusta cada cop més. En aquest cas, la diferència és del 110 per cent, el productor cobra 2,46 €/kg i el preu final en destinació va assolir els 5,16 euros. En resum, l’IPOD agrícola es va multiplicar per quatre (4,29) des de la cotització al camp fins a la venda al públic durant el maig, mentre que el ramader ho va fer per una mica més de tres (3,18), quedant l’IPOD general en 4,05, segons l’informe elaborat per COAG.

JARC demana que es reconsideri el veto a l’ús de coure a la vinya La sectorial de la vinya de l’organització agrària JARC COAG s’ha mostrat molt preocupada per la voluntat del ministeri d’Agricultura de no autoritzar l’ús del coure per als tractaments de la vinya a partir de l’any que ve, basant-se en els possibles riscos per als agricultors derivats la seua aplicació i manipulació. JARC considera també que aquesta prohibició representarà greus inconvenients, especialment per als agricultors que fan producció ecològica, ja que es tracta de l’únic element químic que està permès per al tractament contra el míldiu.

tracking