SEGRE

AGRICULTURA POLÈMICA

CCOO i UGT amenacen amb protestes de temporers pels baixos sous

Denuncien que la patronal proposa incrementar els salaris sols 0,077 cèntims l’hora aquesta campanya || Alerten que combatran “l’abús” de les patronals agràries

Treballadors collint poma de la varietat golden a Alpicat.

Treballadors collint poma de la varietat golden a Alpicat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els sindicats CCOO i UGT van qualificar ahir d’“irrisòria” la proposta presentada per la patronal del camp català durant la sisena reunió de la comissió negociadora del conveni agropecuari de Catalunya, que es va reunir dimarts. En aquest sentit, van explicar que els empresaris els van plantejar com a proposta “definitiva i inamovible” un conveni de tres anys de vigència i no subjecte a revisió amb una pujada salarial prevista de l’1,25 per cent en les retribucions dels temporers aquest any.

Aquest augment, segons els sindicats, es tradueix en 7 cèntims més per hora treballada. La millora salarial seria de 9 cèntims el 2019 i d’11 per al 2020. En vista d’això, els representants dels treballadors van acusar la patronal de “voler perpetuar el servei en ple segle XXI amb una oferta que arriba en un moment en què hi ha treballadors temporers dormint als carrers de diverses localitats de Lleida”.

En el conjunt de Catalunya, el camp dóna feina a prop de 30.000 treballadors. Tant CCOO com UGT van anunciar que organitzaran assemblees informatives per “denunciar la situació”.

Igualment, van amenaçar amb mobilitzacions si els empresaris no s’avenen a modificar la seua posició en la negociació del conveni i oferir una pujada salarial més àmplia.

L’any passat, a començaments de juny, els temporers de Seròs ja van amenaçar de convocar una vaga indefinida en protesta pels baixos salaris que percebien pel seu treball i per exigir un habitatge digne en el qual allotjar-se durant els mesos de campanya.

La proposta sindical planteja que els salaris dels temporers escalin un 2,25% aquest any, un 2,50% l’any que ve i un 2,75% el 2020, condicionant-ho al fet que es produeixi una revisió dels sous una vegada hagi finalitzat el termini del conveni. No obstant, i com a alternativa a la primera oferta, CCOO i UGT van manifestar que estan oberts a acceptar una millora salarial del 2,25% aquest any, el 2019 i el 2020, sempre que s’introdueixi en l’acord una clàusula de revisió anual de les retribucions amb efectes retroactius.

tracking