SEGRE

AGRICULTURA INICIATIVES

La cooperativa Sant Isidre de les Borges crea un banc de terres amb més de 100 hectàrees

En tot just dos mesos, i vinculat al reg del Segarra-Garrigues en aquesta zona de la comarca || L’objectiu és donar oportunitats als gairebé quaranta joves agricultors que cada any s’incorporen al sector primari

Les instal·lacions de la Cooperativa de Sant Isidre de les Borges Blanques.

Les instal·lacions de la Cooperativa de Sant Isidre de les Borges Blanques.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques ha creat un banc de terres que ja compta amb més d’un centenar d’hectàrees als dos mesos de la seua posada en marxa. Consisteix en la creació d’una base de finques que els seus propietaris no conreen encara que volen que es mantinguin en actiu. La cooperativa les lloga als seus amos per, posteriorment, sotsarrendar-les a pagesos en actiu o fomentar la incorporació de joves agricultors. D’aquesta forma, es garanteix un rendiment amb la intervenció de l’entitat, que vetlla pels seus interessos i dóna facilitats, i el llogater pot accedir a la terra i evitar-se processos més costosos. Segons apunten els tècnics de la cooperativa, a la comarca cada any s’integren uns quaranta joves al sector a qui els falta terra de cultiu per accedir a les subvencions de nova incorporació.

Aquest impuls que ha donat la Cooperativa Sant Isidre a aquesta iniciativa es deu a l’oportunitat que ofereix la posada en regadiu del sector 9,1 de les Borges a través del canal Segarra-Garrigues. No obstant, les mateixes fonts van indicar que l’abandó de terres es dóna a diverses zones per la qual cosa el banc de terres no es limitarà a aquest sector i també s’actuarà en terrenys vinculats al Canal d’Urgell. Els promotors de l’experiència asseguren que el banc de terres (amb finques que oscil·len entre una i tres hectàrees) vol actuar com a fixador de població als pobles i a la comarca per evitar el constant retrocés de població que pateix. Asseguren que la cooperativa fa anys que va començar a adonar-se que hi havia finques de socis abandonades, “una cosa que es veu a simple vista a la zona de secà del municipi”, van indicar els responsables del projecte.

Els tècnics asseguren que l’experiència ha sigut un èxit i que en les últimes setmanes s’ha intensificat

Fa quatre anys, l’entitat va abordar un procés semblant a l’actual, encara que per diverses raons va quedar al tinter. Recuperar la iniciativa compta amb el suport dels socis de la Cooperativa de Sant Isidre que ho van debatre en la seua passada assemblea. Amb aquesta finalitat ha contractat personal especialitzat en la gestió de terres i aigües per dinamitzar-lo. Els tècnics asseguren que en aquests dos mesos l’interès suscitat per la iniciativa ha anat en augment, tant per part dels agricultors que han acudit per arrendar parcel·les que tenen inactives, com de nous pagesos que volen comptar amb terrenys per abordar tasques agrícoles. A més, en aquestes setmanes, l’operació s’ha intensificat, afirmen.

Com la de les Borges Blanques, l’entitat del Segrià arrenda les terres als propietaris que per la raó que sigui no poden treballar-les. Les sotsarrenden a socis que vulguin créixer i els financen la inversió i el lloguer durant algun temps, però la terra la gestionen els agricultors. D’aquesta forma es garanteix la continuïtat en el cultiu i es dóna oportunitats a aquests nous agricultors. Aquesta activitat ha sigut una de les més importants que ha dut a terme l’entitat en aquest període.

Fruits de Ponent d’Alcarràs, una de les primeres a posar-ho en marxa

La Cooperativa de Sant Isidre de les Borges no és la primera a abordar aquesta iniciativa. Fa més de deu anys ja ho va fer Fruits de Ponent d’Alcarràs. Aleshores ja va reunir també més de cent hectàrees que han anat augmentant gradualment fins a arribar a les més de tres-centes. Va nàixer amb una visió social perquè cap soci de la cooperativa no passés dificultats per no poder treballar la terra.

tracking