SEGRE

POLÍTICA AGRÀRIA

El nou ministre d'Agricultura vol més fons per a la futura PAC

El sector calcula que les retallades previstes per la CE assolirien els 50 milions a Lleida || Planas demanarà compensar l’oliva negra si els EUA ratifiquen l’aranzel

El ministre suec d’Assumptes Rurals, Sven-Erik Bucht, i l’espanyol d’Agricultura, Luis Planas.

El ministre suec d’Assumptes Rurals, Sven-Erik Bucht, i l’espanyol d’Agricultura, Luis Planas.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou ministre d’Agricultura, Luis Planas, es va estrenar ahir en una reunió dels 27 a Luxemburg i va afirmar que la dotació de la Política Agrària Comuna (PAC) per al període 2021-2027 s’hauria d’incrementar. Segons el document presentat per la Comissió Europea (CE), a Espanya li correspondrien al voltant de 44.800 milions, la qual cosa representa una retallada d’un 5% respecte al període anterior. Segons els càlculs d’Unió de Pagesos, els costos per al camp català serien d’uns 115 milions, dels quals uns 50 correspondrien a les comarques de Lleida.

Luis Planas assegura que s’han d’ampliar els fons tant destinats als pagaments directes als agricultors com els anomenats suports al tercer pilar o de desenvolupament rural. Considera que aquests ajuts són claus per a la viabilitat de moltes explotacions i la creació d’ocupació al sector agrari.

Espanya alerta que la postura de Trump amb l’oliva pot posar en dubte la PAC

Tanmateix, bona part de l’interès mediàtic del Consell de Ministres d’Agricultura de la Unió Europea d’ahir es va centrar en el conflicte de les olives negres, sobre les quals l’Administració de Donald Trump ha anunciat la imposició de forts aranzels. Planas demanarà a la Comissió Europea (CE) “mesures compensatòries” per als productors d’oliva negra de taula si Washington ratifica la decisió d’elevar els aranzels a les importacions d’aquest producte fins a un 34,75 %. Va subratllar que “no és un assumpte espanyol” sinó “europeu”, i per tant demanarà a Brussel·les que “redobli esforços” per evitar que la decisió comercial de Washington perjudiqui el sector. Les importacions d’aquest producte estan subjectes a aranzels provisionals del 21,60% des del mes de novembre passat, com a conseqüència de dos investigacions per suposada competència deslleial, si bé el departament de comerç nord-americà contempla elevar-los.

Planas va assegurar que, en el cas que es consolidin els aranzels anunciats, demanarà a la CE que expliqui “quines mesures pretén introduir per compensar la pèrdua de més del 40% del mercat”. El ministre socialista va recordar que “no hi ha sector petit: avui pot ser l’oliva negra de taula però demà pot ser un altre producte agroalimentari, tenint en compte que el que es posa en dubte és la PAC”, va agregar.

Espanya exporta als Estats Units 76.000 tones d’oliva de taula, per un valor total de 171 milions, fonamentalment des d’Andalusia.

tracking