SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI DE LA CAMPANYA

Acusen la distribució de pressionar per frenar els preus de la fruita

Tenint en compte la caiguda de la collita, els productors adverteixen que haurien de ser molt superiors || Alerten que en algunes varietats l’oferta cau un 30%

Paraguaians Ufo 4 a punt per a la recol·lecció ahir en una finca de Torres de Segre.

Paraguaians Ufo 4 a punt per a la recol·lecció ahir en una finca de Torres de Segre.ASAJA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors acusen la gran distribució, en especial europea, d’estar alentint les seues peticions de compra de fruita de pinyol en un intent de frenar els preus de préssecs i nectarines i fins i tot abaixar-los. Afirmen que els actuals nivells de preus no es corresponen amb la lògica de l’oferta i la demanda. Mercabarna situava ahir en 1 euro el preu dominant del quilo de nectarina de polpa blanca, mentre que en el cas de la polpa groga l’elevava a 1,05. En préssecs, els rojos variaven de 0,95 a 1,00 euro, segons fossin de polpa groga o roja. Per la seua part, el préssec groc tenia el preu més comú en 1,25 euros.

Des d’Unió de Pagesos, Francesc Pena, va denunciar la tàctica de la gran distribució, que “es repeteix cada estiu”, forçant rebaixes de preus. “És trist però és així, tret de quatre cadenes que aposten per la qualitat”, es va lamentar. Va afirmar que malgrat que les estadístiques oficials auguren una caiguda de la collita de fruita de pinyol d’un 17%, en algunes varietats la reducció és molt més gran.

Els productors adverteixen que el futur passa per comercialitzar de forma conjunta

Assegura, per exemple, que en paraguaians Ufo 4 o en nectarines que s’han de recollir en aquestes dates, la reducció pot ser d’un 30 o 35% en moltes finques, de forma que les cotitzacions haurien de ser avui molt superiors.

Considera que la solució ha de passar per “fer com el sector holandès, on han creat una organització de productors comercial que opera per negociar amb la gran distribució.

David Borda, responsable del sector de la fruita de JARC-COAG, va afirmar que el sector ha de fer autocrítica i que el preu hauria de marcar-se en origen per la producció. Va considerar que s’haurien de rebutjar ofertes de compra especialment baixes i que no entren dins de la lògica de l’oferta i la demanda, en un any en què la producció és clarament inferior a la de l’any passat. Considera que les cotitzacions en palot no s’haurien de situar per sota de l’euro el quilo. Va insistir que la situació que travessa la producció és del tot anòmala.

El president d’Asaja-Lleida, Pere Roqué, per la seua part, va denunciar que la distribució està “aguantant ordres de compra just quan acaba l’oferta de Múrcia i comença a Lleida i la vall de l’Ebre per intentar abaixar preus”. Va insistir que “tenint en compte la curta collita hauríem de parlar de preus que doblessin els de l’any passat”. Va remarcar que hi ha demanda real del consumidor, com demostra, va dir, que el paraguaià segons entra a la central surt venut.

tracking