SEGRE

AGRICULTURA CAMPANYA

Batuda de la Inspecció de Treball en finques de fruita del Baix Segre

Crítiques a l’actuació de les ETT per “acaparar” mà d’obra temporera || Queixes pels controls dels Agents Rurals sobre la ITV de la maquinària

Imatge d’arxiu de temporers en una finca de la província de Lleida.

Imatge d’arxiu de temporers en una finca de la província de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Inspecció de Treball està efectuant en els últims dies batudes en finques de fruiters del Baix Segre, segons van explicar ahir les organitzacions agràries. Entre els municipis on han actuat es troben Sunyer, Sudanell, Torres de Segre, Massalcoreig, la Granja d’Escarp, Alcarràs, Seròs o Aitona. Algunes fonts afirmen que la pressió inspectora és superior a anys anteriors i la relacionen amb les advertències dels sindicats de treballadors, que precisament fa poc més de deu dies demanaven més inspeccions i que s’incrementin les sancions en ple conflicte per la negociació del conveni del camp.

Des d’Unió de Pagesos, Francesc Pena va apuntar que se solen donar fins a tres batudes diferents a la zona al llarg de la campanya i va explicar que aquests dies s’està produint una campanya d’inspeccions. Per part de Jarc-Coag, David Borda va apuntar que aquest any pot ser que sigui fins i tot més intensa que en campanyes anteriors, mentre que Pere Roqué, per part d’Asaja, va ser especialment crític amb el que va qualificar de pressió per part de l’Administració laboral.

La menor collita i el retard de la campanya redueix les contractacions en aquests moments

Roqué va apuntar que en aquests moments hi pot haver un nivell de contractació entorn d’un deu per cent inferior a l’any passat a causa que hi ha menor collita i, a més, aquesta està retardada respecte a la passada campanya.

En principi, cap dels sindicats agraris no aprecia manca de mà d’obra, recordant que almenys un 70 per cent del personal que treballa en la campanya són repetidors i ja han acudit a Lleida altres anys.

Tanmateix, Francesc Pena va ser especialment crític amb l’actuació d’algunes Empreses de Treball Temporal (ETT), que va acusar d’“acaparar mà d’obra temporera”. El dirigent d’Unió de Pagesos afirma que algunes Empreses de Treball Temporal noves, amb tot just dos o tres anys d’antiguitat, tenen personal que en ocasions mantenen sense treballar i al qual no donen continuïtat a les finques i “en realitat desregulen la campanya de la fruita de Lleida”.

Per la seua part, David Borda va criticar els Agents Rurals perquè, va dir, estan exercint “molta pressió sobre els agricultors buscant si han passat la ITV o no de la maquinària. Busquen sancionar”, es va lamentar. Va afirmar que podrien conèixer quina maquinària ha passat o no la ITV creuant dades amb el registre oficial de maquinària i es va queixar, a més, de l’elevat cost de passar la inspecció, en especial després de les últimes campanyes en crisi.

tracking