SEGRE

INVESTIGACIÓ PORCÍ

La UdL crea un simulador de millora del rendiment de les empreses càrnies

Sala d’especejament de l’empresa navarresa Cárnicas Iruña.

Sala d’especejament de l’empresa navarresa Cárnicas Iruña.ALBA25@-UDL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) han desenvolupat un model de simulació per millorar el rendiment de sales d’especejament de porcí, que es podria aplicar també a altres sectors carnis com ara el boví o l’avícola.

Implementada per l’empresa navarresa Cárnicas Iruña SA, la nova eina permet planificar millor el treball diari i treure el màxim partit de les diferents famílies de productes. Entre altres avantatges, possibilita comparar el rendiment de diferents races davant d’un mateix pla de producció, monitoritzar un pla de treball prefixat controlant les existències dels diferents productes a especejar o comparar el rendiment d’un conjunt de productes que es poden obtenir a partir d’un mateix tall primari. El grup d’investigació Alba25@ de la Universitat de Lleida, format per matemàtics i enginyers, ha utilitzat l’eina de simulació ExtendSim per representar cada una de les tasques que es realitzen en una sala d’especejament de porc.

Així, han creat el sistema de forma incremental, és a dir, a partir de l’acoblament de diferents submodels que representaven famílies de productes com el pernil, cansalada o el llom, entre d’altres, segons va informar la Universitat de Lleida.

tracking