SEGRE

CARBURANTS FISCALITAT

El Govern central preveu apujar impostos al gasoil, amb un cost de 33 milions l'any a Lleida

Les taxes per litre s’incrementaran 9,5 cèntims per equiparar-les a les que suporten les gasolines || Omplir el dipòsit mitjà d’un automòbil arribarà així a encarir-se més de cinc euros

Imatge d’arxiu d’una furgoneta repostant en una estació de servei.

Imatge d’arxiu d’una furgoneta repostant en una estació de servei.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de Pedro Sánchez preveu apujar l’impost especial que grava el gasoil i equiparar-ne la fiscalitat amb la que suporten les gasolines, segons han publicat diferents mitjans, que en els últims dies s’han fet ressò del programa econòmic del PSOE.

La pujada serà, de 9,55 cèntims d’euro per litre i, tenint en compte el consum d’aquest carburant a la província, el cost per a les butxaques dels conductors de Lleida pot representar de l’ordre de trenta-tres milions d’euros anuals. En el conjunt de l’Estat, aquest increment de la fiscalitat reportaria per a les arques públiques uns 2.140 milions.

La mesura es posaria en marxa gradualment, fins a equiparar les fiscalitats en quatre anys

De tota manera, s’anuncia que l’increment de la fiscalitat s’aplicarà de forma esglaonada. El primer any, a l’Estat es recaptarien de l’ordre de 600 milions, la qual cosa a les comarques de Lleida representaria més de nou milions. L’objectiu és igualar les fiscalitats en un termini de quatre anys.

La mesura de l’Executiu central es basa no només en raons recaptatòries, sinó també mediambientals, tenint en compte que el gasoil és més contaminant que la gasolina. En aquests moments, la gasolina té un impost especial de 40,25 cèntims per litre, i el gasoil, de 30,7 cèntims. L’equiparació representa un encariment del litre del gasoil de 9,55 cèntims d’euro.

Amb això o tenint en compte que el dipòsit dels turismes tenen de mitjana uns cinquanta-cinc litres, repostar un cotxe amb gasoil arribarà a encarir-se més de cinc euros.

El parc automobilístic de Lleida està clarament dominat pels cotxes dièsel, als quals se suma l’important pes del sector del transport a la província.

De fet, les últimes dades oficials situen en 24.659 tones el consum de gasoil d’automoció el mes d’abril passat, mentre que amb prou feines es van dispensar 3.481 tones de gasolina de noranta-cinc octans i unes altres 266 de gasolina de noranta-vuit octans.

És a dir, a les estacions de servei de les comarques de Ponent es venen 6,5 litres de carburant per a dièsel per cada litre de gasolina.

Cal veure com afectarà la nova fiscalitat que estudia el Govern central al gasoil agrícola i el de calefacció, que representen també importants consums a la província.

El mes d’abril, per exemple, les dades oficials situen els seus consums en 8.089 i 1.398 tones, respectivament.

Sobre les exportacions, va recordar que la destinació principal de les mercaderies espanyoles són els països de la Unió Europea (66,3 per cent del total), les quals són transportades principalment per carretera.

Considera que s’ha de tenir en compte que qualsevol augment en el preu final del carburant repercuteix de forma important en el valor final dels productes espanyols destinats a l’exportació, atès el seu baix valor intrínsec (principalment productes agroalimentaris, begudes, béns de consum i matèries primeres i productes industrials), de forma que perdrien competitivitat.

Els transportistes adverteixen de repercussions a les exportacions

La Federació Nacional d’Associacions de Transport d’Espanya (Fenadismer) va mostrar ahir el seu rebuig a la pujada dels impostos al gasoil, “ja que si s’aprovés afectaria negativament la recuperació de l’economia espanyola i, molt especialment, les exportacions de productes espanyols als mercats europeus”.

tracking