SEGRE

AGRICULTURA PREVISIONS

Auguren una bona campanya de la fruita per preus, vendes i consum

Països competidors com Itàlia compren a Lleida per la caiguda de la producció

Imatge de la setmana passada de collita de nectarines a la partida de Copa d’Or.

Imatge de la setmana passada de collita de nectarines a la partida de Copa d’Or.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Amb la collita del préssec big top a ple rendiment a la província de Lleida, els preus i el consum en aquestes dates acompanyen les bones perspectives dels productors per aquesta campanya. Això és a causa principalment d’una producció més baixa respecte a l’any passat, entorn d’un 17 per cent, un emmagatzemament en cambres frigorífiques gairebé inexistent tant de fruita de llavor com de pinyol ja que tot el que entra surt de les centrals, i unes vendes que estan sent fluïdes.

En aquest sentit, el director gerent d’Afrucat, Manel Simon, va explicar que s’està notant que la campanya d’aquest any no té res a veure amb la del 2016 ja que, amb una producció més baixa de fruita de pinyol i el retard en l’inici de la collita, que han impedit solapaments amb altres zones productores, la campanya comença de forma correcta. Va insistir que la situació de tenir les cambres frigorífiques gairebé sense pomes ni peres és un factor important que evitarà que es faci pressió a la comercialització de préssecs i nectarines. A data del passat dia 30 de juny, els estocs de poma a Lleida eren de 10.831 tones, xifra que representa un 67 per cent menys que durant les mateixes dates de l’any passat. Per la seua part, en peres, el volum estimat en cambra és d’unes 3.271 tones, segons l’anàlisi d’Afrucat.

És més, la menor oferta de fruita de pinyol a nivell general ha portat a casos en què països que són competència directa a la producció de Lleida, com ara Itàlia, estiguin demanant actualment fruita als productors lleidatans.

Així doncs, les cotitzacions actuals al tauler de preus de la llotja de Mercolleida són sensiblement més grans als d’anys anteriors, sobretot respecte als del 2017.

Així, mentre que el préssec de carn groga es cotitzava l’any passat entre els 25 i els 55 cèntims d’euro el quilo, segons els diferents calibres, la setmana passada aquesta mateixa varietat cotitzava entre els 40 i els 60 cèntims d’euro per quilo. Pel que fa a nectarines, amb uns preus l’any 2017 similars als del préssec, ara es cotitzen entre 60 i 80 cèntims d’euro/quilo.

En aquesta situació d’oferta més baixa, més demanda i consum i menor estoc, Manel Simon considera que en aquests moments no seria cap disbarat demanar més increment del preu de la fruita.

tracking