SEGRE

UE AGRICULTURA

Front comú del sector agrari contra retallades a la nova PAC

Organitzacions agràries i cooperatives subscriuen un pacte en el qual reclamen que la UE aporti recursos suficients || Lleida podria perdre uns cinquanta milions

Imatge dels signants del document amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas.

Imatge dels signants del document amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas.MINISTERIO DE AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Asaja, COAG i UPA i Cooperatives Agroalimentàries van firmar ahir un pacte per defensar una Política Agrària Comuna (PAC) forta i amb prou pressupost. Segons van assenayalar els signants, el document estableix les bases per a la defensa d’una PAC “justa” per a Espanya en el debat europeu de reforma d’aquesta política i unifica la veu del sector sobre una important base de punts en comú.

Van assegurar que aquest document, amb el suport del ministeri d’Agricultura, era “molt esperat” pels professionals de l’agricultura i la ramaderia, que demanen als seus representants “unitat d’acció” en temes “clau”.

Les primeres propostes marcades per la Comissió Europea plantegen retallades de la inversió destinada a la PAC del 4,5 per cent en preus corrents, en què destaca la retallada en desenvolupament rural, del 16,5 per cent, i al seu torn al capítol de mercats i pagaments directes la tisorada seria del 3,9 per cent. Unió de Pagesos calcula que el camp català podria perdre 115 milions d’euros, uns 50 a Lleida.

Els signants van assegurar que crear una PAC “forta i comuna” és el “millor” instrument per aconseguir la sostenibilitat de les explotacions i garantir el futur dels productors. Van assenyalar que les crisis que ha viscut Europa, com l’econòmica del 2008, els reptes geopolítics, el Brexit, el creixement de moviments antieuropeus i el repte mediambiental, així com les noves prioritats polítiques de la Comissió Europea en matèria de defensa i seguretat comuna, no s’han d’abordar “a costa de la PAC”. El secretari de COAG, Miguel Blanco, va explicar que “el futur d’Europa passa pel futur de l’agricultura i de l’alimentació”.

Blanco va ressaltar que és “necessari” crear un front comú, tant a Espanya com a la Unió Europea, amb la finalitat de defensar un sector agrari. Des d’Asaja, el president, Pedro Barato, va subratllar que aquesta trobada era “necessària”, ja que, segons les seues paraules, “el treball conjunt arriba a Brussel·les amb molta més força”. Va afegir la defensa per una PAC “viva”, que promogui aliments “sans”, que reflecteixi la tasca del sector i que doni suport al futur dels joves al camp.

tracking