SEGRE

COMERÇ EXTERIOR

Lleida aporta 8 de cada 100 € de superàvit comercial agroalimentari de tot l'Estat

El 2007, les exportacions d’aliments de la província van superar les importacions en mil milions || Les comarques de Ponent han millorat el resultat de vendes sobre compres un 5,6 per cent

Imatge d’Indulleida, l’empresa de producció, entre altres, de sucs de fruites i verdures.

Imatge d’Indulleida, l’empresa de producció, entre altres, de sucs de fruites i verdures.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La província de Lleida és coneguda, entre altres aspectes, per la potència del seu sector agroalimentari i bona mostra d’això és que vuit de cada cent euros de superàvit comercial d’aliments de tot l’Estat surten de les comarques de Ponent. I això sense tenir en compte que bona part d’aliments produïts a les comarques lleidatanes, com pot ser el porcí, s’exporten des d’altres territoris una vegada transformats, per exemple en escorxadors de Girona o Barcelona.

En concret, les empreses de la província van vendre l’any passat aliments en altres països per valor de 1.385,5 milions d’euros, la qual cosa representa el 66,7 per cent de les exportacions totals de l’economia local. En el cas de les importacions, es van limitar a 384,9 milions, un 43,9 per cent del total, segons reflecteixen dades del ministeri d’Economia. D’aquesta manera, el superàvit comercial agroalimentari llança la xifra històrica de 1.000,5 milions d’euros. En el cas del conjunt de l’Estat, el superàvit agroalimentari va arribar l’any passat a 12.061 milions d’euros, segons dades del ministeri d’Agricultura. Aquest resultat a Espanya és conseqüència d’unes exportacions de 50.039 milions, mentre que les importacions es van situar en 37.979 milions.

La fortalesa del sector primari lleidatà es demostra a més en el seu creixement. El 2016, el superàvit comercial de Ponent en el camp de l’agroalimentació era de 947,4 milions, amb la qual cosa al llarg de l’any passat va experimentar un creixement de 53,1 milions, equivalent a un 5,6%. Aquest augment es va aconseguir gràcies al fet que les exportacions van créixer en 25,8 milions, mentre les importacions es van reduir en 27,4.

En el cas de la balança espanyola, el superàvit agroalimentari va créixer l’any passat en un 4,5%, la qual cosa representa 1,1 punts percentuals per sota del resultat de les comarques lleidatanes. En el cas espanyol, aquesta evolució és conseqüència de l’augment del 6,8% de les exportacions del sector, fins als 50.039 milions durant l’any passat, mentre que les importacions es van situar en 37.979 milions, amb un increment de 7,5% respecte a l’any anterior.

Tant a Lleida com en el conjunt de l’Estat, el millor client és la Unió Europea.

Més de 80% de les vendes, de la mà de cinc aliments a la província

El gruix de les exportacions de la província de Lleida correspon a cinc tipus d’aliments: fruites, olis, carns i menuts, llavors oleaginoses i farratges, i conserves i sucs de fruites. En total, durant l’any passat van representar el 81,38 per cent de totes les exportacions agroalimentàries de la província. Van liderar el mercat les fruites, amb 412 milions d’euros, seguides dels olis (341,7 milions), les carns (150,2), les llavors i els farratges (122,8) i les conserves i sucs (100,8).

tracking