SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Lleida arranca la campanya de pera amb les cambres buides de fruita

Sense pressió sobre l’oferta i amb retard per raons meteorològiques || Els primers preus en destinació oscil·len entre els 90 cèntims i un euro el quilo

Tasques de recol·lecció de pera de la varietat ercolini en una finca de la partida de Rufea.

Tasques de recol·lecció de pera de la varietat ercolini en una finca de la partida de Rufea.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agricultors de Lleida ja han començat la campanya de recollida de varietats de peres, com el cas de la llimonera, al Baix Segre, o l’ercolini en altres zones del pla de la província. Una dada important i que pot donar optimisme als productors és que aquest inici de la campanya es produeix amb les cambres netes, tant en peres com en pomes. És a dir, que no queden estocs de l’última campanya que puguin pressionar els preus a la baixa, com s’ha donat en altres anys. De fet, fonts del sector van explicar ahir que les centrals que en aquests moments tinguin pomes o peres són aquelles que han estat guardant producte per assortir clients estables.

La conselleria d’Agricultura preveu fer públiques demà les primeres previsions de fruita de llavor, mentre que a començaments del mes d’agost es coneixeran les estimacions europees en el marc de Prodgnosfruit. Mentre s’esperen xifres oficials, el responsable del sector de la fruita d’Unió de Pagesos, Francesc Pena, calcula que tant en llimonera com en ercolini s’espera una collita dins del que pot considerar-se normal tenint en compte la superfície plantada, encara que amb retard d’uns deu dies.

Pena apunta que els preus han de reflectir l’absència de peres al mercat. Les primeres cotitzacions estimades en algunes operacions, indica, es mouen en una forquilla en destinació d’entre 90 cèntims i un euro el quilo en destinació. Amb aquests nivells, apunta que a l’agricultor li haurien de quedar almenys entre seixanta i setanta cèntims d’euro per quilogram, la qual cosa pot considerar-se un preu correcte però no especialment bo.

Pel que fa a la demanda, va indicar que el fet que l’últim mes no hi hagi hagut l’oferta de pera conference que pot considerar-se normal, per la falta de quilos a les cambres, s’està deixant sentir.

Encara que la pera llimonera era una varietat tradicionalment dirigida a l’exportació, en aquests moments es dirigeix en gran manera al mercat interior, sense deixar de banda trameses encara a Itàlia, França o Alemanya. La llimonera és una de les fruites que han perdut superfície durant els últims quinze anys, amb arrancades a la província per plantar fruita de pinyol.

tracking