SEGRE

AGRICULTURA VALORACIONS

Fruits de Ponent tem acomiadaments per la caiguda de collita per la pedra

La tempesta de divendres s’acarnissa amb Alcarràs i agreuja la caiguda de producció || Jordà “intentarà donar un cop de mà” a les cooperatives amb despeses fixes

La consellera escolta les explicacions del president de Fruits de Ponent davant l’alcalde d’Alcarràs.

La consellera escolta les explicacions del president de Fruits de Ponent davant l’alcalde d’Alcarràs.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Fruits de Ponent, Sebastià Escarp, preveu que arran del descens de la producció de fruita que ja es preveia per a aquesta campanya, agreujada encara més amb les tempestes de pedra, especialment la de divendres, acabarà comportant acomiadaments. En plena campanya, Fruits de Ponent compta amb 600 treballadors entre fixos i temporals.

Va explicar que habitualment entren a la central entre 55 i 60 milions de quilos de fruita, però aquest any calculen que es limitaran a uns 30 milions de quilos. “Això és un cop pels costos fixos de la central”, va advertir, per la qual cosa va demanar ajuda a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que ahir va visitar Fruits de Ponent.

Escarp va explicar que no es pot imputar a la fruita que sí que entrarà a la central tots els costos fixos d’un any normal, quan confecciona el doble. Per tant, va dir, “agrairíem molt que des del departament es col·laborés”. De vegades, va puntualitzar, no es tracta de diners en metàl·lic sinó de subvencions o suports a Treball o Seguretat Social, que, “al cap i a la fi, també són diners”.

Jordà va comprovar en primera persona els danys produïts pel granís que no només va afectar la fruita sinó els mateixos arbres. “Intentarem des del departament d’Agricultura donar un cop de mà a les cooperatives, com sigui.” Per això, va obrir la porta a parlar amb el departament de Treball per si, a nivell de cooperatives, hi ha alguna línia d’ajuts i amb vicepresidència per si es pot considerar un dany no previst.

La consellera va aprofitar la visita a Lleida per anunciar que des d’ahir l’Observatori Agroalimentari de Preus del Gabinet Tècnic del departament d’Agricultura publicarà els preus mitjans que paguen les llars catalanes per a la fruita.

D’altra banda, va insistir que les explotacions ramaderes catalanes han evolucionat de tal manera que ha arribat el moment perquè es pugui vendre llet crua al públic. Per això, va manifestar que el decret de la Generalitat “respon a les millores tecnològiques de les instal·lacions ramaderes, i la bona salut que té la cabanya ramadera al nostre país”.

El Consell Català de Producció Integrada (CCPI) posa en marxa, per vuitè any consecutiu, una campanya de promoció del consum de la fruita de pinyol sostenible, conreada amb les normes responsables que minimitzen la utilització de productes químics de síntesi i busquen a més tenir cura del medi ambient. Presentada ahir a Margalef amb la presència de la consellera d’Agricultura, constarà d’accions en 35 establiments de Carrefour i Plusfresc, on es podran degustar préssecs, nectarines i paraguaians, entre altres fruites de producció integrada i que el consumidor pot reconèixer pels adhesius amb una marieta que els fa reconeixibles. A més a més, el personal de promoció podrà informar de les característiques d’aquesta fruita en les 12.000 hores d’actuacions de promoció previstes, segons va explicar la secretària tècnica del CCPI, Maite Ros. Hi ha interès d’altres cadenes a sumar-s’hi i, de fet, Bon Preu Esclat està sol·licitant el certificat de producció integrada als seus proveïdors, pas previ a poder incorporar-se en un futur. Està previst que a la tardor es dugui a terme una campanya similar, en aquest cas de poma de llavor. El 36% de la fruita dolça catalana està certificada com a producció integrada.

La consellera escolta les explicacions del president de Fruits de Ponent davant l’alcalde d’Alcarràs.

La consellera escolta les explicacions del president de Fruits de Ponent davant l’alcalde d’Alcarràs.ITMAR FABREGAT

tracking