SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Quan paga el consumidor per la fruita de pinyol respecte el preu d'origen?

El preu mitjà del préssec és d’1,81 euros el quilo, segons Agricultura, davant dels fins a 60 cèntims a Mercolleida || Preocupació pels efectes de la pedra

Aquesta finca palesa, en una imatge de dimarts, els estralls causats per la pedra a Alcarràs.

Aquesta finca palesa, en una imatge de dimarts, els estralls causats per la pedra a Alcarràs.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consumidors catalans paguen el doble i fins i tot el triple per la fruita de pinyol que la valoració que fa en origen el tauler de Mercolleida. Així es desprèn de les dades de l’Observatori Agroalimentari de Preus de la conselleria d’Agricultura, que situa el preu mitjà de compra del préssec per a les llars catalanes en 1,81 euros el quilo. Parlem d’un preu per a la primera i segona setmana de juliol, quan a Mercolleida, segons el tipus de préssec, el tauler establia les cotitzacions entre un mínim de 35 i un màxim de 60 cèntims d’euro.

En el cas de la nectarina, Agricultura situa el preu mitjà de compra per al consumidor en 1,51 euros de mitjana el quilo. En aquest cas, la llotja lleidatana estableix la forquilla de preus entre els 45 cèntims per a calibres B fins a un màxim de 70 per a les mides A.

Les organitzacions agràries plantegen la necessitat d’accés a ajuts davant dels estralls de la calamarsa

D’altra banda, representants de les organitzacions agràries es van reunir ahir amb el subdelegat del Govern espanyol, José Crespín, a qui van mostrar la seua preocupació per les conseqüències de l’última tempesta de pedra a Ponent, caiguda divendres passat i que ha danyat més de 5.700 hectàrees de fruita dolça amb afectacions que en algunes finques han arribat al 100%, segons la valoració de la conselleria i com va publicar SEGRE dimarts.

Crespin va avançar a Unió de Pagesos, JARC-COAG i Asaja “la voluntat de l’Executiu central d’estudiar la situació i traslladar la necessitat de reduir mòduls agraris en la declaració de l’Impost sobre la Renda en aquelles zones més afectades com a mesura compensatòria”, una mesura que és habitual en casos de desastres meteorològics. Les organitzacions van destacar la celeritat dels peritatges d’Agroseguro i demanen que també es facin amb rapidesa en el cas de finques amb danys limitats i no només en les que han tingut pèrdues de la majoria de la producció.

Els representants dels agricultors també van plantejar l’accés a ajuts públics per poder finançar crèdits o assumir millores com la instal·lació de xarxes antigranís. José Crespín es va comprometre a informar i assessorar els sindicats sobre les possibilitats de finançament estatal.

En aquest context, el diputat del PSC per Lleida al Parlament de Catalunya Òscar Ordeig, va criticar el que considera “postureig” de la conselleria davant dels danys per les gelades i va reclamar que adopti mesures com ara ajuts perquè els pagesos puguin instal·lar xarxes antipedra.

tracking