SEGRE

SILVICULTURA CONCURS PÚBLIC

Adjudicades per un milió i mig 40.000 tones de fusta de boscos públics a Lleida

En sis comarques, a la quarta macrosubhasta de la conselleria d’Agricultura, amb l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà al capdavant || El sector reclama que la Generalitat vengui més del 10% de la producció

Verneda a la ribera del Ter a les Masies de Voltregà, que acull una important colònia d'ardeids.

Un nou projecte europeu protegirà boscos de ribera a l'Alt SegreGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria d’Agricultura va adjudicar ahir la gestió forestal de 40.000 tones de fusta de boscos públics de sis comarques de Lleida (Alt Urgell, Alta Ribagorça, Jussà, Sobirà, Segrià i Solsonès) per 1,5 milions d’euros, aproximadament. En aquesta última comarca no es van adjudicar tots els lots disponibles, segons fonts de la conselleria. En aquest sentit, l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà són dos de les comarques amb més volum de fusta licitada, amb 12.900 tones i 12.800, respectivament.

En el conjunt de Catalunya es van adjudicar 73.138 tones de fusta de 14 comarques i 73 municipis o entitats locals catalanes (el 96,4% del total que es va treure a concurs públic), per un valor de 2.924.723 euros, que impliquen la gestió d’unes 3.500 hectàrees forestals. Així mateix, repercutirà en la creació de 976 llocs de treball, segons els càlculs de la conselleria. Del total, 227 persones treballaran directament als boscos, i 749 se’n beneficiaran de manera indirecta. Els treballs que es portaran a terme són en gran part de millora, sobretot de neteja de boscos per millorar-ne la vitalitat, reduir el risc d’incendi i fer que siguin més resistents davant de la sequera o les plagues forestals.

En aquest sentit, la subhasta, que es va dur a terme a Bagà (Berguedà) és una de les principals mesures de la conselleria per dinamitzar la gestió forestal, especialment als boscos de titularitat pública, ja siguin propietat d’entitats locals o de la Generalitat.

Per la seua part, el president de l’Associació de Rematants i Serradors de Catalunya, Jordi Jané, va reclamar que la Generalitat posi a la venda més fusta, perquè actualment només surt a subhasta el 10% de la que creix als boscos públics.

Jané va assegurar que “la xifra que es posa a la venda és inferior a la demanda que té el sector” i va assenyalar que això provoca “que alguns lots s’adjudiquin a un preu molt elevat”. Segons Jané, en altres països europeus se n’extreu al voltant d’un 50 per cent, encara que va apuntar que “a Catalunya no es podria fer de forma immediata perquè per passar del 10 al 50 per cent caldria molta planificació”.

Jordà va manifestar així la voluntat de la conselleria d’impulsar unes noves polítiques de gestió, amb plantejaments nous i analitzant les necessitats del sector forestal català. Segons la consellera, la celebració de la subhasta indica que el sector és “viu” i va destacar que la venda pública fomenta la dinamització del gremi i compleix tres funcions: l’ús de l’espai públic, una utilitat ecològica i una funció de producció agrícola.

Val a recordar que, en conjunt, els boscos públics ocupen una superfície aproximada de 485.000 hectàrees, un 24 per cent de la superfície forestal que hi ha a Catalunya.

Jordà anuncia la creació d’un pla estratègic forestal

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va anunciar ahir a la clausura de la subhasta de fusta de boscos públics que “preparen un pla estratègic del sector forestal català amb un sistema de cogestió”. “Al costat de l’administració volem posar el sector al lloc que li correspon.”

tracking