SEGRE

AGRICULTURA CAMPANYA

Les indemnitzacions d'Agroseguro sumen el 10% de la collita de fruita

El ‘pool’ assegurador preveu abonar 32 milions d’euros a la província || Només l’última tempesta del passat 20 de juliol representa pagaments d’uns deu milions

Nectarines destrossades per efecte de la tempesta de granís del passat dia 20 a Alcarràs.

Nectarines destrossades per efecte de la tempesta de granís del passat dia 20 a Alcarràs.FRUITS DE PONENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quan encara queda bona part de la campanya de recollida de fruita de Lleida, les tempestes de pedra i altres danys meteorològics costaran a Agroseguro uns 32 milions d’euros en indemnitzacions. Per fer-se una idea de la importància d’aquests pagaments, representen de l’ordre del 10% del valor de la fruita comercialitzada a tot Catalunya el 2016, últim any amb dades oficials de la conselleria d’Agricultura de la producció final agrària.

Agroseguro estima de forma provisional en 32 milions d’euros les indemnitzacions que haurà d’abonar pels danys de les tres calamarsades que han afectat des del mes d’abril cultius de fruiters a les comarques de Lleida. Quant a l’última pedregada, que va tenir lloc el 20 de juliol i que va afectar unes 2.000 hectàrees de fruiters bàsicament entre els termes municipals d’Alcarràs i Lleida, Agroseguro quantifica en uns 10 milions d’euros les indemnitzacions pels danys en fruiters, segons la valoració de la companyia asseguradora.

En aquest cas, hi havia parcel·les en les quals ja havien collit la fruita. Així mateix, aquesta calamarsada del dia 20 de juliol també va afectar a la mateixa àrea un total de 1.400 hectàrees de panís i 800 de raïm de vi. Els cultius de fruita dolça de les comarques de Lleida s’han vist afectats aquest any per tres pedregades, dos de les quals van tenir lloc a l’inici de la campanya, en concret entre els mesos d’abril i maig. L’última i també important va tenir lloc el 20 de juliol.

En aquest context de caiguda de la producció, s’han multiplicat les queixes dels agricultors pels preus. Unió de Pagesos titlla de “pràctiques mafioses” la pressió de la gran distribució sobre els productors. Denuncien que els preus al consumidor han augmentat entre 40 i 80 cèntims i el preu que es paga a l’agricultor ha baixat fins a 12 cèntims.

Tres temporals greus des de la primavera amb elevats danys

El primer sinistre va tenir lloc el 29 d’abril i, segons Agroseguro, va ser el més extens d’aquesta campanya sobre la zona fructícola de Lleida i es va centrar al mig de la comarca del Segrià. En total, va incloure una superfície de 5.500 hectàrees de plantacions de fruita, amb uns 19 milions en indemnitzacions que haurà d’abonar. El 12 de maig, la pedra es va centrar a la Noguera i només en fruiters va danyar 850 hectàrees d’Albesa, amb un cost per a Agroseguro de 3 milions. L’última tempesta, del 20 de juliol suma deu milions més en indemnitzacions.

tracking