SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Arranca la collita de blanquilla amb menys producció però gran calibre

Els productors esperen uns preus propers als 60 cèntims per quilo || A l’espera de com flueixin els mercats tant interior com exterior, com l’israelià

La collita de pera blanquilla ha arrancat aquests dies amb previsions d’una caiguda de producció.

La collita de pera blanquilla ha arrancat aquests dies amb previsions d’una caiguda de producció.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors de Lleida han començat aquests dies, amb l’ull posat al cel per temor a les tempestes, a collir pera blanquilla, que estarà marcada novament aquest any per una previsió de descens de producció, entorn al 9%, amb unes 12.750 tones, segons les dades d’Afrucat i la conselleria d’Agricultura. Tanmateix, com va explicar ahir el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, la producció d’aquest any ve marcada per unes qualitats superiors i, en alguns casos, excepcionals.

La producció de blanquilla, que era fa anys la producció estrella a la província, ha anat baixant any a any a causa de les arrancades a favor d’altres varietats i de la prohibició de l’ús d’alguns productes que s’utilitzaven en el seu cultiu per part de la Unió Europea, com alguns reguladors de creixement, que es va traduir en un abandonament del cultiu per una part significativa del sector fructícola de Lleida. A més, la blanquilla és una varietat molt sensible a la plaga de la psil·la, per la qual cosa requereix molta cura.

Després de passar l’onada de calor, els productors estan pendents de les possibles tempestes

Segons les prediccions d’Afrucat, la pera blanquilla ocuparà la quarta posició quant a volum de producció a Lleida, darrere de la pera conference, la llimonera, la williams i barlet i davant d’altres varietats d’estiu i de tardor i de l’ercollini.

Segons les estimacions que van fer el departament d’Agricultura i Afrucat a mitjans del mes de juliol passat, la producció total de pera a Lleida aquesta campanya caurà entorn del 8 per cent, fins a les 134.220 tones. Els productors esperen que les vendes siguin fluïdes al mercat interior i quant a l’exterior s’està a l’expectativa del que faci el mercat israelià, ja que l’any passat els seus estrictes controls fitosanitaris van vetar qualsevol acord comercial.

Quant als preus, encara que no hi ha cotitzacions oficials, esperen que arribin a un mínim de 60 cèntims per quilo i que aquesta campanya no es vegi condicionada per la pressió de les grans cadenes de distribució amb preus amb una tendència a la baixa. En aquest sentit, Roqué va manifestar que, si es continua així, obligaran les organitzacions a mobilitzar-se.

tracking