SEGRE

Preveuen un increment de la producció europea de poma i pera

Del 13% i el 4%, respectivament, en la millor campanya dels últims 10 anys

La presentació a Varsòvia de la previsió de collita de poma i pera a Europa.

Preveuen un increment de la producció europea de poma i peraAfrucat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Europa preveu recuperar el potencial productiu en poma i pera. Segons les dades presentades aquest dijous a Varsòvia, en un acte en què ha participat Afrucat, es preveu un increment del 13% en la collita de poma i del 4% en la de pera. A més, els productors i comercialitzadors de tota Europa han realitzat un balanç força positiu de la passada campanya de poma i pera, caracteritzada per una manca generalitzada de producte, com ja es va anunciar a Prognosfruit 2017 a Lleida. Aquesta manca productiva ha mantingut sota control els estocs durant tota la campanya passada, així com una situació de preus molt equilibrada amb uns resultats positius per a la producció i els productors catalans.

Així, pel que fa a la previsió de producció de pomes a Europa per aquest any, es preveu que augmenti un 13% respecte a la mitjana de producció dels darrers 3 anys, gràcies en bona part a la manca d´inclemències climàtiques durant tota la temporada. De fet, aquesta serà la campanya més important dels darrers 10 anys. L’any 2017 es va caracteritzar per problemes de gelades i pedregades generalitzades a tota Europa que van castigar la majoria dels països productors com Polònia, França, Itàlia o Alemanya. Amb la nova campanya, sense pràcticament incidències climàtiques destacables, s’espera recuperar el potencial productiu amb un increment del 36% respecte al 2017, un any excepcionalment baix que ha tingut que compensar-se amb un increment de les importacions de l´hemisferi sud des del mes de març.

Des del punt de vista comercial, els assistents a Prognosfruit han mostrat la seva prudència en la valoració de la propera campanya evitant el positivisme extrem deixat pel bon sabor de boca de la darrera campanya, segons explica Manel Simon, director d´Afrucat.

De cara a la planificació de la propera campanya comercial, els productors europeus veuen com a factors positius l´increment de les exportacions i les afectacions climàtiques en tercers països molt importants en producció de poma, entre d'altres. Per altra banda la incògnita està marcada per la incertesa en la resolució del Brexit, ja que actualment Europa exporta a Anglaterra 233 milions de quilos de pomes, dels quals 16 milions són pomes catalanes

Pel que fa a la pera, la producció de pera serà de 2,3 milions de tones, un augment del 3% respecte de la mitjana dels darrers 3 anys. Els productors europeus es mostren moderadament optimistes pel que fa a la gestió de la propera campanya de comercialització, especialment veient l´increment de les exportacions intracomunitàries, reforçades per l'increment del consum de pera a Alemanya.

tracking