SEGRE

OLI INFORME

“El futur per a l'oli d'oliva no pot ser competir només per preu”

L’Institut Coordenades alerta del risc per al sector agrari i també l’industrial || Crítica a parts iguals el productor, el comercialitzador i el consumidor

Cadena d’envasament de l’oli d’oliva en una planta del Grup Borges.

Cadena d’envasament de l’oli d’oliva en una planta del Grup Borges.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada no creu que l’oli d’oliva tingui cap mena de futur en cas de seguir mantenint una estructura comercial que, lamenta, està orientada exclusivament a competir pel preu, sempre a la baixa. Aquesta és una de les conclusions que es desprèn de l’informe elaborat per aquest grup d’estudi sobre la viabilitat d’un sector que produeix més d’1,2 milions de tones anuals i concentra un valor econòmic per sobre dels 4.000 milions d’euros.

Segons aquest organisme, “l’oli d’oliva està sotmès a un procés accelerat de banalització, de menyspreu del valor real, que posa en perill el futur de tot el sistema agrari i industrial vinculat a aquest producte”. Una “tendència” que l’Institut considera “suïcida” i de la qual responsabilitza tant el sistema de comercialització com els mateixos productors i consumidors d’oli d’oliva, i davant de la qual demana involucrar tots els sectors afectats per exigir-ne la protecció i generar valor afegit.

Aquest organisme critica que l’oli d’oliva “s’ha convertit en un producte reclam, un producte ganxo per atreure compradors a les grans superfícies comercials”, una cosa que “elimina qualsevol valor afegit que pugui tenir”. Així, carrega contra l’abundància d’ofertes tipus “paga’n dos, emporta-te’n tres” o “segona unitat a meitat de preu”.

L’informe critica les ofertes “paga’n 2, emporta-te’n 3” de la distribució que el fa producte reclam

A més a més, denuncia que el preu de venda supera en tot just uns cèntims el d’origen, fet que, unit a l’absència de marca, la seua venda com a producte d’oferta i la venda massiva, conforma “una tempesta perfecta” que, critica, “compromet tot el futur del negoci de l’oli d’oliva a Espanya”. Respecte al sector productor, l’Institut lamenta que no existeixi “una sensibilització per produir oli d’alta expressió i màxima qualitat” ja que assegura que més de la meitat de la producció és oli llampant, “un oli que no es pot consumir tal com surt de l’almàssera”.

En aquest sentit, subratlla que “només les varietats d’oli d’oliva verge extra i oliva verge poden aspirar a protagonitzar una avaluació del producte”. Finalment, posa el focus al paper que hi té el consumidor, i lamenta que “ni el 10 per cent dels consumidors no són capaços d’indicar les diferències entre un oli d’oliva, un oliva verge extra i un oliva verge”. “Tot es considera oli d’oliva i el que importa és el preu a l’hora de comprar”, assevera.

tracking