SEGRE

AGRICULTURA DOMINI PÚBLIC

Agricultura comença a cobrar les noves taxes

A partir de l’1 de setembre a pagesos de la Noguera i el Segrià que gestionen finques de la Generalitat als marges del Segre i la Ribagorçana || Suprimeixen la taxa administrativa de 60 euros a l’any

Una finca conreada al marge del riu Segre a la zona del Baix Segrià.

Una finca conreada al marge del riu Segre a la zona del Baix Segrià.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria d’Agricultura iniciarà a partir de l’1 de setembre el cobrament de les noves taxes a 194 agricultors de la Noguera i el Segrià per conrear les riberes dels rius Segre i Noguera Ribagorçana, de domini públic hidràulic i sense actualitzar en els darrers 15 anys. L’executiu català ha actualitzat enguany els preus per explotar aquests terrenys que es contemplen en el pla anual d’aprofitaments de la Generalitat.

La regularització va establir un cànon d’aprofitament de 300 euros per hectàrea i any o la quantia proporcional si es tracta de metres quadrats (inferior al preu d’una ocupació de sòl públic per a cultiu). La mitjana de preu que es pagava fins ara era de 52,5 euros a l’any i ara passarà a ser de 284 euros a l’any. D’aquesta manera, una parcel·la de superfície mitjana de 0,25 hectàrees pagava 13,75 euros anuals i ara pagarà 75 euros.

El director territorial d’Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera, va explicar que els agricultors podien negar-se a pagar aquest increment encara que de fer-ho perdrien el dret de explotar aquests terrenys. Així mateix, va destacar que durant el període d’al·legacions no s’han presentat baixes i gairebé tots els agricultors continuaran explotant aquestes finques de domini públic. Els agricultors que ho sol·licitin podran pagar aquesta quantia de manera fraccionada i el preu establert serà per a tres anualitats, quan es preveu fer una altra revisió.

La regularització també contemplava un preu mínim de 60 euros a l’any per cobrir els costos de la gestió administrativa. No obstant, aquesta taxa ha quedat suspesa i no s’aplicarà a cap dels pagesos afectats, va explicar Ferran de Noguera. La majoria de pagesos dels municipis afectats van manifestar el seu rebuig a la pujada de gairebé un 500% i va sol·licitar que el pagament del nou cànon es pogués fraccionar. En aquest sentit, Agricultura va ratificar que l’increment era important en relació amb el que es pagava fins ara.

No obstant, l’objectiu de la conselleria d’Agricultura per iniciar la regularització va ser de permetre als pagesos mantenir els cultius, actualitzant els preus i evitar un concurs públic per a l’explotació d’aquestes finques en municipis com Ivars de Noguera, Alfarràs, Almenar, Corbins, Aitona, Soses o la Granja d’Escarp, entre altres.

tracking