SEGRE

La reforma de la PAC centra la primera trobada entre la consellera Jordà i el ministre Planas

Els titulars d’Agricultura s’han reunit aquest dimecres a Madrid

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i el ministre Luis Planas s'han reunit aquest dimecres a Madrid

La reforma de la PAC centra la primera trobada entre la consellera Jordà i el ministre PlanasGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha traslladat aquest dimecres al ministre d’Agricultura, Luis Planas, el posicionament del Govern de la Generalitat sobre la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) per tal que la Comissió Europea tingui en compte les necessitats reals del sector primari a Catalunya.

En aquest sentit, la Generalitat reclama la regionalització dels fons i que els plans estratègics s’estableixin a nivell territorial amb l’objectiu de poder fer una gestió més eficient i eficaç dels ajuts, segons defensa el govern català. Així, la consellera Jordà ha remarcat la necessitat que qui rebi ajuts de manera prioritària sigui l’agricultor professional.

La futura reforma de la PAC prevista per al període 2021-2027 ha estat un dels temes que han abordat Jordà i Planas en la primera reunió que han mantingut a la seu del Ministeri a Madrid. La consellera ha agraït la predisposició a treballar en la resolució dels temes pendents que afecten les dos administracions.

En relació al sector de la producció de la fruita dolça a Catalunya i per ajudar a fer front a la crisi de preus que pateix el sector fructícola i la viabilitat de les explotacions agràries, Jordà s’ha interessat per l’estat del pla d’arrancada de 2.000 hectàrees de la fruita de pinyol en els 2 pròxims anys. Es tracta de 80.000 tones de fruita que s’haurien de retirar del mercat català i que suposa un cost per part de UE de 10 milions d’euros. En cas que Europa no el faci efectiu, des del departament d’Agricultura s’ha demanat avui que se’n faci càrrec el Ministeri.

També s’ha posat sobre la taula l’acceleració dels traspàs de 7 milions d’euros del fons del Pla de Desenvolupament Rural (PDR), que es van aprovar a la Conferencia Sectorial amb les Comunitats Autònomes el passat mes de juliol. Jordà ha demanat al ministre Planas el pagament dels imports pendents de l’ajut estatal de la fruita seca corresponent a les campanyes dels anys 2016 i 2017 i que encara no s’han fet efectius.

En relació als costos de l’activitat del reg, la consellera ha tornat a reclamar que des del Ministeri es facin les gestions perquè la potència elèctrica contractada per les comunitats de regants pugui ser variable segons l’època de l’any, en funció de les necessitats d’aigua de reg.

tracking