SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

El Grup Jorge inicia l’entrada en plantilla de 1.400 treballadors a Mollerussa i Osona

En quatre mesos els fins ara falsos autònoms dels escorxadors es convertiran en assalariats de la companyia càrnia || El procés es porta a terme mitjançant una empresa pont des d’aquest mes

Imatge de l’escorxador The Fortune Pig que té el Grup Jorge a Mollerussa.

Imatge de l’escorxador The Fortune Pig que té el Grup Jorge a Mollerussa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup Jorge, Comissions Obreres de Catalunya i la Generalitat van acordar aquest divendres, en una reunió per ratificar el pacte del passat 24 de juliol, que a partir de l’1 de setembre un total de 1.400 treballadors dels seus escorxadors ubicats a Mollerussa i Santa Eugènia de Berga passaran a formar part del Règim General de la Seguretat Social mitjançant una empresa pont. El secretari de Política Industrial de la Federació d’Indústria de Comissions Obreres, Jesús Ribera, afirma que els treballadors que fins ara eren falsos autònoms també comptaran amb un contracte indefinit i, en un període de quatre mesos, passaran a ser assalariats de les empreses del Grup Jorge.

Aquest procés, externalitzat per motius burocràtics, acabarà amb el traspàs definitiu de 1.400 empleats a les plantes Le Porc Gourmet, a Osona, i The Fortune Pig, al Pla d’Urgell, amb unes condicions laborals que ja estaran sota el conveni col·lectiu del sector de les indústries càrnies amb l’entrada en vigor del pacte.

Ribera assenyala que aquest procés forma part del que s’havia pactat i que la companyia que gestionarà els nous contractes “no es convertirà en una empresa de serveis”. Així mateix, explica que s’ha trucat als prop de seixanta treballadors que van quedar fora del procés de negociació per oferir-los la possibilitat de ser contractats de nou partint de les condicions acordades.

Companyia, sindicat i la Generalitat es reuniran periòdicament per avaluar la transició en una sèrie de trobades en què, de moment, dos persones representaran els treballadors a falta d’un organisme de representació formal, i la pròxima reunió està prevista per al 28 de setembre.

El conflicte va viure el moment més dur quan el grup carni aragonès va arribar a amenaçar fins i tot d’abandonar Catalunya al considerar que s’enfrontava a inseguretat jurídica per la legislació sobre les cooperatives de treballadors.

A Lleida es calcula que les persones que treballen en aquests moments a l’escorxador de Mollerussa són aproximadament dos-centes, segons càlculs de fonts sindicals.

Més de 1.600 inspeccions per falsos autònoms des de l’any 2014Inspecció de Treball ha emprès 1.638 expedients des del 2014 i fins al passat 16 de juny al sector carni a Catalunya, segons afirma la conselleria de Treball en una resposta parlamentària al PSC. D’aquests, vuitanta han tingut com a investigació principal l’àmbit de la seguretat i la salut laboral. Un total de 343 se centren en relacions laborals, amb 92 més sobre ocupació i estrangeria i 343 en aspectes relacionats amb la Seguretat Social, als quals s’afegeixen 38 més per diferents motius. El 42 per cent dels expedients han tingut el seu origen en denúncies, peticions judicials d’informes o investigacions d’accidents de treball greus o molt greus, entre d’altres. En total, els expedients han generat 505 casos de sanció des de l’any 2014 per un import total de 2,343 milions d’euros, a més de 2,299 en liquidacions de quotes a la Seguretat Social. S’han convertit en indefinits un total de 259 contractes.

tracking