SEGRE

ESNOTICIA

Brussel·les preveu més fons per als joves i obre la porta a ajudes al sector porcí

|

La consellera Jordà, en la presentació de la nova PAC d’ahir.

La consellera Jordà, en la presentació de la nova PAC d’ahir.JORDI GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap d’unitat adjunt de la Comissió Europea, Ricard Ramon, i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, van presentar ahir les novetats de la nova proposta de Brussel·les sobre la política agrària comuna (PAC) per als anys 2021 a 2027 en el marc de la Fira de Sant Miquel. La pròxima PAC, que està previst que s’aprovi definitivament després de les eleccions europees del mes de maig de l’any que ve, té com a gran objectiu el respecte al medi ambient i la introducció de les noves tecnologies dins del sector agrari.

“A partir del 2021 haurem de fer un gran esforç per millorar l’actuació ambiental, i alhora haurem d’introduir les noves tecnologies”, va assegurar Ricard Ramon.

Gràcies a internet, la digitalització i als grans canvis que s’estan produint, “avui és possible produir més i contaminar menys” i per això, va assegurar el representant europeu, s’ajudarà el sector agrari perquè incorpori aquests avenços.

Un altre dels canvis importants de la nova PAC és que Brussel·les pretén que aquesta nova reforma sigui molt més propera als territoris, posant “menys normes, condicionants i restriccions” a l’hora de produir, i deixaran que siguin cada estat i comunitat els que s’encarreguin de posar la “lletra petita” de quines són realment les normes tècniques que ha d’aplicar el pagès, per així centrar-se més en els diferents objectius, com són el canvi climàtic i l’erosió dels terres.

Des d’Europa insisteixen en l’aposta per l’associacionisme. “Els pagesos no només han de treballar junts per vendre els seus productes sinó que hauran de cooperar a partir d’ara de manera més creativa.” En aquesta línia, va apuntar la possibilitat que organitzacions de productors de sectors que avui no tenen ajuts, com el porcí, puguin comptar amb fons amb la nova PAC.

Un altre dels grans objectius de la nova política serà la incorporació de joves agricultors, meta a la qual es podrà dedicar un 2% dels ajuts directes, encara que, això sí, des d’Europa “es farà pressió” perquè les polítiques nacionals i autonòmiques a favor dels joves siguin més ambicioses.

tracking