SEGRE

ESNOTICIA

Generalitat i Govern central extremen les mesures per frenar la pesta porcina

La conselleria d’Agricultura restringeix la importació de garrins a partir d’avui

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va visitar també el saló dedicat a la fruita dolça Eurofruit.

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va visitar també el saló dedicat a la fruita dolça Eurofruit.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Govern i Generalitat van acordar ahir mesures per evitar l’entrada de la pesta porcina africana atesa la importància del sector a Lleida, entre les quals hi ha la limitació d’importació de garrins a partir d’avui, dilluns, o extremar el control de senglars salvatges, per la qual cosa es convocarà la Taula Nacional de Caça i es farà un pla específic per al Pirineu.

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va clausurar ahir la 64 edició de la Fira de Sant Miquel de Lleida llançant un missatge de tranquil·litat als ramaders i va anunciar un paquet de mesures per controlar i evitar l’entrada de la pesta porcina africana (PPA) a Espanya i, en especial, a Lleida, on la importància del sector és vital. “Hem incrementat la vigilància per al reforç en el control sanitari i veterinari i també referent al programa estratègic de biodiversitat”, va indicar. Va remarcar que el preocupa, especialment, que el contagi pugui provenir de senglars salvatges per la qual cosa “ja el mes de juny es va demanar a la Comissió Europea la prohibició de la importació d’aquests animals, petició que es va acceptar”, i ara s’ha sol·licitat que s’ampliï als senglars de granja, va indicar. Planas va anunciar la convocatòria de la Taula Nacional de Caça per acordar actuacions amb els caçadors i un pla específic per al Pirineu de cara a extremar el seguiment i el control.

A la tarda, el ministre es va reunir amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, per analitzar com es fa el seguiment de cara a frenar la PPA. Tos dos van remarcar l’estreta col·laboració de les dos administracions respecte a prevenció i coordinació “sense escatimar esforços”, va puntualitzar Jordà. A més, a partir d’avui dilluns, la conselleria només permetrà l’entrada de garrins procedents de la UE i països tercers en granges catalanes que disposin d’un mínim de 65 punts a l’última mostra de bioseguretat. Les granges hauran d’informar els veterinaris de la data i hora de l’entrada perquè facin els controls documentals i una presa de mostres. Aquesta última s’haurà de repetir en un termini d’entre 8 i 10 dies.

Precisament, els sindicats agraris (UP, JARC i ASAJA) i la Federació de Cooperatives Agràries van reclamar al ministre que el veto a la importació no només sigui per als senglars sinó per a totes les espècies de porcí ja que és l’única manera de garantir que no hi hagi contagis. Responsables de les formacions agràries van indicar que Planas, amb qui es van reunir a la Llotja, es va mostrar receptiu i que estudiarà i presentarà la proposta a la UE. Totes aquestes mesures complementen l’anunciada dijous passat per la consellera Jordà en l’obertura del certamen en què va anunciar que els Mossos controlaran l’entrada de camions de porcs en la lluita contra la PPA i la creació d’una comissió interdepartamental (vegeu SEGRE del 28 de setembre). L’alarma va saltar fa setmanes després de detectar-se aquesta malaltia a Bèlgica encara que també es pateix en uns altres nous països de l’Est d’Europa. La posada en marxa de plans de protecció contra la pesta porcina va ser una de les peticions de l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, en el seu discurs de clausura de la Fira de Sant Miquel, a més de la modernització d’infraestructures en el reg de l’Horta i la petició d’un cabal ecològic per al Segre, entre d’altres.

Per la seua part, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va destacar el paper de la Fira de Sant Miquel i Eurofruit com l’aparador de novetats en tecnologia i maquinària i com a punt de trobada, encara que no es va oblidar de les petites fires que impulsa el territori per tal de potenciar el consum de productes de proximitat. El delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, va posar èmfasi en la necessitat d’augmentar la partida pressupostària destinada al sector.

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va visitar també el saló dedicat a la fruita dolça Eurofruit.

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va visitar també el saló dedicat a la fruita dolça Eurofruit.ITMAR FABREGAT

tracking