SEGRE

RAMADERIA SANITAT ANIMAL

Els ramaders demanen restringir l'entrada de porcs d'ús genètic

Les mesures excepcionals es limiten, de moment, a la importació de garrins || El sector està molt preocupat davant del risc de l’arribada de la pesta porcina

Imatge d’una granja de porcs de la província de Lleida.

Imatge d’una granja de porcs de la província de Lleida.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les organitzacions agràries donen suport a totes les restriccions que es puguin posar a l’entrada de garrins per intentar evitar que arribi a Lleida la pesta porcina africana (PPA), però adverteixen que el risc és tal que s’hauria d’ampliar a tota mena d’animals porcins, inclosos els que s’importen per raons genètiques. Estem parlant de verres mares i verros. Aquests últims s’importen majoritàriament d’Alemanya.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà; el ministre d’Agricultura, Luis Planas, i les principals organitzacions del sector porcí van mantenir diumenge una trobada a Lleida en la qual la responsable catalana va anunciar que des d’ahir només podran entrar garrins d’altres països a les granges de Catalunya que tinguin una màxima puntuació en normativa de bioseguretat.

En el primer semestre de l’any, Lleida ha importat garrins per valor de gairebé 14 milions des d’Holanda

Encara que el nombre de truges i verros que entren habitualment és molt inferior al de garrins, UP, JARC-COAG i Asaja alerten dels efectes devastadors que podria tenir l’arribada de la pesta a Catalunya i que un sol animal infectat pot ser la via d’entrada.

Però també posen de manifest que aquest no és l’únic risc, ja que en diversos països europeus el virus s’ha transmès a través dels senglars i que també representen un perill la carn o els elaborats infectats.

La PPA no afecta els humans, però en canvi té efectes devastadors per als porcs i conseqüències econòmiques que poden ser molt greus. De fet, diversos països extracomunitaris veten ja l’entrada de canals o productes de Bèlgica, el darrer país de la UE on s’han declarat focus.

Així mateix, Bèlgica pateix de capacitat de prou sacrifici per a la seua cabana porcina i bona part dels animals es maten en indústries alemanyes que, segons fonts del sector de Lleida, estan posant objeccions a acceptar caps de bestiar davant del temor de la PPA.

Els representants dels ramaders catalans coincidien ahir a apuntar que grans importadors de garrins han restringit l’entrada de garrins ja abans de l’anunci de les mesures per part de la Generalitat, encara que no s’han paralitzat totalment.

Com ja va publicar SEGRE, durant el primer semestre de l’any la província de Lleida ha importat garrins per valor de 13,64 milions d’euros des d’Holanda, mentre que en el conjunt de l’Estat el valor d’aquestes compres es calcula en 34 milions.

tracking