SEGRE

AGRICULTURA RESULTATS

La renda agrària catalana creix un 25% el 2017, fins als 2.145 milions

Imatge d’arxiu d’una explotació de porcí a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una explotació de porcí a Lleida.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La renda agrària catalana es va situar el 2017 en els 2.145,05 milions d’euros a preus corrents, un 24,78 per cent més que el 2016, i va superar per primera vegada els nivells assolits l’any 2006, segons va publicar ahir el departament d’Agricultura.

Mentre que la producció de la branca agrària va suposar 1.541,32 milions d’euros, la ramadera va ser de 3.027,13, per la qual cosa la suma de totes dos és de 4.689,66 milions davant dels 4.375,08 milions el 2016.

En un comunicat, el departament que dirigeix Teresa Jordà atribueix l’“important increment” de la renda agrària als preus dels productes ramaders, “que en general van ser molt favorables durant l’any 2017”, amb un increment del 10,19 per cent mentre que el sector agrícola va registrar un creixement més pausat respecte al 2016, creixent un 2,34%.

En concret, la Generalitat destaca el sector porcí com a “determinant en el comportament de la renda agrària” i precisa que el 2017 el valor de la producció porcina es va incrementar un 11 per cent, que en números absoluts equival a 176 milions d’euros més en el valor total de la producció ramadera final. En general, excepte en la cera, el 2017 van augmentar els preus de tots els productes ramaders.

Per contra, el departament destaca la disminució a la producció de l’equí, els conills i l’oví i cabrú.

A la producció final agrícola, que suposa el 32,87% de la totalitat de la producció final agrària, la conselleria destaca l’increment notable de la producció de la fruita fresca degut, principalment, a l’actualització dels rendiments de fruita de pinyol, fruita seca, oliva i raïm de taula. Per contra, la disminució de la producció més representativa ha estat en els cereals, vi i most, patates i hortalisses, plantes i flors.

Quant a preus, es destaca la pujada considerable dels preus de l’oliva, el raïm, el vi i most, l’oli d’oliva i els cereals, mentre que disminueixen els preus de la fruita seca, les patates i la fruita fresca.

Espanya demana a la UE fermesa per eradicar la Pesta Porcina Africana

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va demanar ahir a la Comissió Europea fermesa i transparència per tal de poder eradicar la Pesta Porcina Africana (PPA), que és l’“única estratègia possible” contra aquesta malaltia, mentre que ha de vigilar que s’adopti un enfocament coordinat a nivell europeu i no mesures “descoordinades” entre els estats membres.

tracking