SEGRE

AGRICULTURA FINANÇAMENT

Pagesos i ramaders catalans, sense l'avançament dels ajuts de la PAC

Les organitzacions agràries culpen la Generalitat de no tenir llestos els informes per cobrar || La conselleria diu que va pactar pagar-los a començaments de desembre

Una explotació agrària

UP denuncia el Govern davant de la CE per la normativa ambiental de la PACUnió de Pagesos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Catalunya s’ha quedat fora de l’avançament de part dels ajuts de la PAC, del qual es beneficiaran 717.591 agricultors i ramaders de vuit comunitats autònomes per valor de 2.395 milions d’euros. Aquesta quantitat representa la meitat dels 4.936 milions en pagaments directes que es té previst abonar la campanya del 2018. Així les coses, el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, va explicar que Agricultura i les organitzacions agràries van acordar abonar el màxim permès dels ajuts de la PAC per a aquest any durant la primera setmana de desembre en un pagament únic de 223 milions d’euros que beneficiaran 42.000 pagesos. “Vam pactar amb el sector entregar al desembre els ajuts que altres anys hem fraccionat en dos pagaments, a començaments de novembre i a finals de desembre”, va indicar Anson. Així mateix, va admetre que la conselleria està encara acabant d’efectuar els controls necessaris per emplenar la documentació requerida pel ministeri d’Agricultura per fer efectiu el pagament dels ajuts. Tanmateix, el president d’Asaja a Lleida, Pere Roqué, es va desmarcar d’aquest acord i va rebutjar rotundament retardar fins al desembre el pagament de l’avançament de la PAC. “Això suposa que molts agricultors i ramaders hauran d’esforçar-se molt per mantenir les seues explotacions.” Igualment, el president d’Unió de Pagesos a Lleida, Jaume Pedrós, va lamentar que la Generalitat no hagi tingut preparats a temps els informes necessaris per optar a aquest avançament. “No critiquem com Agricultura s’organitza, però els que ens quedem sense cobrar som nosaltres”, va manifestar, alhora que va subratllar que, en aquesta campanya, era especialment important rebre els ajuts a l’octubre pels fenòmens meteorològics de l’estiu.

“L’únic que demanem és cobrar dos mesos abans part dels fons que ens entreguen al desembre”, va afegir. En la mateixa línia, Joan Carles Massot, màxim responsable de JARC a les comarques lleidatanes, va insistir que la Generalitat no ha fet els “deures” a temps. “Altres territoris tenen un sistema probablement millor”, va remarcar, alhora que va posar èmfasi que l’avançament dels ajuts de la PAC és un ingrés “necessari” atesa la liquiditat “tan justa” que tenen els productors en aquesta època de l’any.

A Lleida, un total de 19.936 productors es van beneficiar dels ajuts de la PAC l’any passat. Els pagaments van assolir un valor de 163 milions d’euros.

tracking