SEGRE

ESNOTICIA

Cultura, matèria pendent?

L’etapa d’educació primària disposa de 5.250 hores lectives, de les quals l’àmbit d’arts n’ocupa 525, igual que l’esbarjo || Museus i conservatoris, experiències vivencials per als alumnes

La lectura és una de les arts que més es tenen en compte en el procés d’aprenentatge escolar.

La lectura és una de les arts que més es tenen en compte en el procés d’aprenentatge escolar.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Millorar qualitat d’aprenentatge i resultats acadèmics via l’art i la cultura és una cosa que les escoles cada cop tenen més en compte amb experiències vivencials de tot tipus, moltes vegades en col·laboració amb centres com museus o conservatoris. Això sí, el nombre d’hores lectives que marca el currículum encara és més baix que en altres àrees.

El binomi educació-cultura és fonamental per entendre la nostra societat, de la mateixa manera que impulsar la creativitat dels alumnes a través de l’art és primordial per millorar la seua capacitat d’aprenentatge. Malgrat tot, els horaris mínims i globals d’etapa que estableix Ensenyament encara mostren cert desavantatge de l’àmbit artístic en els primers anys escolars.

Com a exemple, de les 5.250 hores lectives dels sis cursos d’educació primària, a l’àmbit artístic (visual i plàstica, música i dansa) li corresponen 525 hores, davant les 840 de l’àmbit matemàtic, o les 630 de l’àmbit del medi (medi natural i social i cultural). El lingüístic (llengua i literatura catalana i castellana) disposa de 1.050 hores. Per sota se situen el de l’educació física (385 hores) i el de l’educació en valors (315 hores). L’esbarjo n’ocupa 525. Això sí, cada centre pot adaptar les classes o projectes amb tallers o experiències en què les arts i la cultura en general arriben a ser eixos d’experiències vivencials per als petits.

En aquest sentit, museus, conservatoris o biblioteques es converteixen també en equipaments que treballen braç a braç amb mestres, professors i col·legis per aconseguir projectes pedagògics atractius i efectius per als alumnes. En aquesta etapa la lectoescriptura és bàsica, com recorda Mercè Giró, cap d’estudis del col·legi Pràctiques II de Lleida.

És per aquesta raó que el centre és un de la vintena dels que participen en el Projecte Comú de Lectura, una proposta de la xarxa de biblioteques escolars en què també col·labora el Museu de Lleida, i que pretén treballar la lectura i ajudar que els nens puguin desenvolupar les competències bàsiques. “Nosaltres fem un balanç molt positiu de l’experiència”, explica Giró, que afegeix que al seu centre intenten passar tots els tallers pel sedàs de les arts, encara que admet que a nivell general, “hi podria haver més hores de currículum dedicades a l’àmbit artístic”.

El cap de serveis educatius i formació permanent, Francesc Blanch, lamenta que aquesta àrea sigui “la germaneta pobra del currículum”, encara que es mostra convençut que s’intenta revertir aquesta situació.

STEAMcat o com crear interès cap a les ciències a través de l’art

Les ciències i la tecnologia són habitualment terrenys amb poques noies. Per fer-ho, Ensenyament va impulsar el projecte d’innovació pedagògica STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Aquest curs tanmateix, l’ha convertit en STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques), que no és cap altra cosa que fomentar l’interès per les ciències i la tecnologia mitjançant l’art. Es tracta d’un projecte pensat tant per a col·legis de Primària com de Secundària. Ben aviat s’escolliran vint centres de tot Catalunya que hauran de crear un projecte de centre durant tres anys.

La lectura és una de les arts que més es tenen en compte en el procés d’aprenentatge escolar.

La lectura és una de les arts que més es tenen en compte en el procés d’aprenentatge escolar.AMADO FORROLLA

tracking