SEGRE

AGRICULTURA MERCATS

L'ametlla segueix en números rojos per la gran producció de Califòrnia

Només l’alta producció de les zones productores amb regadiu evita més pèrdues || La sequera ha minvat la collita de més de 17.000 hectàrees a Lleida

Imatge d’un camió que descarrega la collita d’ametlla en una explotació.

Imatge d’un camió que descarrega la collita d’ametlla en una explotació.COOPERATIVA DE MAIALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors d’ametlla de Lleida estan gairebé acabant, tret de les zones més al nord, la recol·lecció d’aquesta fruita seca, en una campanya marcada per la caiguda dels preus als mercats internacionals fruit de la recuperació del potencial productiu dels Estats Units. Segons fonts del sector, a aquesta elevada producció de Califòrnia s’ha de sumar la guerra comercial oberta entre aquest país i la Xina, que obliga els EUA a intentar col·locar la producció que abans venia al gegant asiàtic en altres mercats, com l’europeu, amb la qual cosa els preus s’enfonsen. Així doncs, tant el mercat de Reus com el de Múrcia i Albacete reflecteixen unes cotitzacions a la baixa.

La situació actual de les cotitzacions amb aquesta tendència clarament en descens i uns preus a les llotges de referència al voltant dels 4 o 4,5 euros el quilo, les mantenen en nivells que no s’havien vist des del 2012 i a la meitat del que marcava a les llotges fa un any, quan es va arribar a superar els 7 euros el quilo de les varietats llargueta i marcona. Josep Segura, responsable de la Cooperativa de Maials, recorda que aquestes dos varietats s’estan deixant de produir per altres d’agrupades a l’anomenada comuna: més manejable i de floració tardana, amb la qual cosa es redueixen els riscos en cas de gelades i més fàcils de produir al ser autofèrtils.

Els preus, entre 4 i 4,5 euros el quilogram per a l’ametlla en gra, se situen a nivells del 2012

Tanmateix, segons explica Sisco Esquerda, responsable de fruita seca de JARC-COAG, “la producció en regadiu aconseguirà bons rendiments, però els de secà estan molt condicionats pel clima”. Per aquesta raó, amb unes cotitzacions una mica baixes només surten rendibles les produccions en regadiu per l’alta productivitat. Esquerda va insistir en la necessitat d’ajudes per a les produccions en secà. A més, el sector està notant un augment de la superfície pels beneficis de la producció en regadiu. Això s’explica, segons Esquerda, pel fet que “els productors amb finques de fruita menys productiva o rendible han decidit començar de zero i plantar ametllers”.

Al contrari, les finques de secà van quedar afectades per la sequera, que en va minvar la producció, i amb previsió de seqüeles de cara a la pròxima campanya, ja que molts arbres van quedar seriosament debilitats per la falta d’aigua. Amb dades definitives del departament d’Agricultura, el 2017, es van comptabilitzar un total de 18.481 hectàrees amb 17.237 hectàrees productives, i es manté una tendència a l’alça també durant aquest any.

tracking