SEGRE

AGRICULTURA NORMATIVA

Aproven la llei per evitar que hi hagi finques en desús

El Parlament aprova la tramitació de la legislació sobre espais agraris || Intentarà frenar la despoblació rural

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà.

Llum verda a la tramitació de la Llei d'espais agrarisGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament va aprovar ahir la tramitació de la llei d’espais agraris, que ha de “permetre lluitar contra les finques en desús i activar al màxim el potencial productiu del país”, segons va explicar la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà. En aquest sentit, la Generalitat crearà un banc de terres en què els propietaris podran posar a explotació les parcel·les que estiguin sense aprofitar i que afavorirà que els joves accedeixin a aquestes terres. Aquesta llei es va presentar el 2017, quan la lleidatana Meritxell Serret era la consellera del departament, però va quedar paralitzada després de l’aplicació del 155. La normativa “dóna resposta a una reivindicació històrica del sector” i la intenció de Jordà és que pugui ser aprovada d’aquí a quatre o cinc mesos. El diputat de JxCat i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va destacar que és una llei “ambiciosa” que marca “com ens volem gestionar com a país”. Solsona va destacar que suposa que el Parlament exerceix amb aquesta la seua “competència plena en Agricultura” i ho fa de forma “desacomplexada”.

Per la seua part, el diputat del PSC Òscar Ordeig va valorar que és “un pas endavant”, tot i que insuficient “per compensar l’abandó del sector”. La normativa (aprovada amb els vots de JxCat, ERC, PSC i CatComú) vol donar seguretat jurídica als agricultors i assegurar la competitivitat de les explotacions. Un altre objectiu és aconseguir “un territori dinàmic i cohesionat, amb més oportunitat, que faciliti mantenir la població al camp i garanteixi el relleu generacional”.

A més, la llei preveu la figura dels Plans Territorials Agraris, “que s’han d’elaborar d’acord amb les necessitats i inquietuds del territori”. La Generalitat creu que és un primer pas cap a la sobirania alimentària.

tracking