SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

La producció d'olives caurà fins a un 45 per cent, diu UP

A l’Urgell, la Noguera i la Segarra || El sindicat agrari ho atribueix a la combinació de llargues sequeres i fortes pluges

Oli centenari - Els productors de la Cooperativa Agrícola de l’Albi recullen les olives a la nit a fi d’elaborar un oli especial de més qualitat amb què celebrar el centenari de la institució, l’abril de l’any que ve.

Oli centenari - Els productors de la Cooperativa Agrícola de l’Albi recullen les olives a la nit a fi d’elaborar un oli especial de més qualitat amb què celebrar el centenari de la institució, l’abril de l’any que ve.COOPERATIVA DE L’ALBI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La producció d’olives experimentarà una caiguda d’entre el 30 i el 45 per cent de cara a la campanya 2018/2019 a les comarques de l’Urgell, la Noguera i la Segarra, segons va advertir ahir Unió de Pagesos. En aquest sentit, el sindicat agrari va atribuir aquest descens al mal quallat i a la sequera que ha afectat aquestes comarques. A més, també a les fortes precipitacions que s’han registrat en alguns moments d’aquest any. Al contrari, augmentarà la producció d’olives a les plantacions de les Garrigues que compten amb reg, mentre que el rendiment dels arbres de les àrees de secà serà variable. Amb tot, Unió de Pagesos va alertar que els retrocessos més notables en la producció d’olives es registraran al Baix Ebre, el Montsià i l’Alt Penedès, comarques en les quals la collita pot ser un 80 per cent inferior a la del 2017. Així les coses, el sindicat agrari va anunciar que sol·licitarà a la conselleria d’Agricultura que efectuï un seguiment de l’evolució de la producció amb l’objectiu d’assegurar l’adequació de la fiscalitat dels productors del sector que tributen pel sistema de mòduls a l’IRPF.

Respecte al preu en origen de l’oli d’oliva, Unió de Pagesos va subratllar la “forta caiguda” que s’ha produït al llarg d’aquesta campanya i, que segons dades del ministeri d’Agricultura a data de 31 de juliol, ha estat del 32,83 per cent en relació amb la collita anterior. En aquest sentit, mentre que el descens del preu en origen de l’oli d’oliva verge extra era del 30,03 per cent al juliol, el cost per al consumidor únicament havia minvat un 0,98 per cent. Igualment, a l’analitzar la variació mitjana en relació amb les dos campanyes anteriors, el preu en origen ha retrocedit un 9,3 per cent mentre que el preu al consum s’ha encarit un 5,22 per cent. Davant d’aquesta situació, Unió de Pagesos va instar ahir la indústria de l’oli i els grans distribuïdors que siguin conscients de la repercussió en el preu, ja que la seua baixada en origen no la nota el consumidor. Així doncs, van lamentar que es pressioni “injustificadament” a la baixa el preu al productor.

Els apicultors, en una situació “delicada” Asaja, COAG, UPA i cooperatives agroalimentàries, es van reunir ahir a Madrid per analitzar conjuntament la “delicada” situació que travessen els productors de mel. En aquest sentit, les organitzacions representatives del sector apícola van advertir que els baixos preus, que amb prou feines cobreixen els costos de producció, estan paralitzant les mels espanyoles als magatzems. A més, van indicar que aquesta situació s’agreuja per l’entrada de mels estrangeres per sota del cost de producció.

tracking