SEGRE

AGRICULTURA ENERGIA

La despesa dels pagesos de Lleida en gasoil puja gairebé un milió i mig en dotze mesos

Van pagar prop de 4,7 milions d’euros a l’agost davant dels 3,4 de l’any anterior || El combustible agrícola s’ha encarit més d’un 36% en tres anys, principalment des de l’octubre del 2017

Imatge d’un tractor de grans dimensions que utilitza gasoil agrícola.

Imatge d’un tractor de grans dimensions que utilitza gasoil agrícola.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La factura que els pagesos lleidatans van abonar a l’agost pel gasoil fet servir a les seues explotacions va assolir els 4,7 milions d’euros. Aquesta xifra supera en un 38,26% i en prop d’un milió i mig d’euros la del mateix mes de l’any passat, quan va arribar als 3,391 milions. En aquest sentit, mentre que el gasoil agrícola marcava 0,6 euros per litre el vuitè mes del 2017, en el d’aquest any es va situar en els 0,78 euros. A més, l’avenç de la collita del cereal va impulsar el consum de carburant en el sector primari de Lleida a l’agost fins als 6,01 milions de litres, 359.424 litres més que el 2017.

Aquest avenç també va impulsar el consum de gasoil agrícola a les comarques lleidatanes fins a nivells no vistos des de l’agost del 2007. Amb tot, l’escalada alcista del preu del combustible ha continuat i a l’octubre ha arribat als 0,875 euros per litre. D’aquesta manera, el cost mitjà del gasoil agrícola s’ha encarit un 28,65% l’últim any i, després de tres anys, ha avançat un 36,03 des del novembre del 2015. Igualment, el seu preu s’ha duplicat des de l’any 2000, quan els sortidors marcaven 0,418 euros per litre, i ja apunta cap al màxim històric, que es va marcar el 2012, quan un litre de gasoil B costava 1,12 euros, segons informe elaborat per Asaja-Aeall a què ha tingut accés SEGRE.

Així doncs, per a una explotació de secà d’unes 200 hectàrees, el pagès ha de desemborsar 8.300 euros per al gasoil que, units a uns altres 21.600 euros en adob, donen un increment dels costos de producció de 3.500 euros en els últims dotze mesos. En paral·lel, l’anterior Govern popular va reformar l’any passat la llei d’impostos especials que bonifica el gasoil utilitzat per agricultors i ramaders a través d’una devolució parcial de l’impost d’hidrocarburs. D’aquesta manera, si fins al juliol del 2017 es retornaven al pagès 78,70 euros per cada 1.000 litres consumits, des d’aquesta data, i coincidint amb l’increment més gran dels preus del combustible, la quantitat tornada ha retrocedit a 63,70 euros per cada 1.000 litres de gasoil B gastats.

Asaja demana una reducció del 35% de la factura del gasoil en l’IRPF Davant de l’encariment de la factura que paguen els pagesos pel combustible, el sindicat agrari Asaja va insistir ahir en una reducció de la factura del gasoil del 35% i del 15% en els plàstics i fertilitzants en l’IRPF amb l’objectiu de compensar l’increment dels costos de producció. En aquest sentit, des d’aquesta organització van indicar que les esmentades mesures ja van ser adoptades en els anys de més escalades del preu dels carburants. Així, van destacar que van ser “molt efectives per als agricultors”. D’altra banda, respecte de la implantació d’un nou impost al gasoil anunciada per l’Executiu central, Asaja va advertir que, si bé és cert que el gabinet socialista s’ha compromès a deixar fora d’aquest gravamen el combustible agrícola, no es planteja, ara per ara, cap excepció amb els autònoms i petits comerciants que utilitzen el seu vehicle per treballar.

tracking