SEGRE

AGRICULTURA SECTOR FRUCTÍCOLA

Les finques amb bons rendiments salven la campanya de fruita

Afrucat la qualifica de correcta des del punt de vista comercial però els resultats per als pagesos poden ser dispars || L’última de poma ha estat excepcional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’última campanya de comercialització de poma ha estat excepcional, la de pera es pot qualificar d’equilibrada, i la de préssecs i nectarines ha estat correcta comercialment, encara que els resultats per als productors dependrà molt dels rendiments per hectàrea de les finques en un estiu amb poca producció.

Aquest és el resum que va fer ahir el director de la patronal catalana de la fruita, Afrucat, Manel Simon, coincidint amb la celebració de la convenció i assemblea anual de l’associació d’empreses i la inauguració de la nova seu, batejada amb el nom Espai Fruita.

En el cas de la poma, ja s’augurava al principi de la campanya passada un repunt de preus, tenint en compte una caiguda de la collita del 23 per cent a Europa. La situació de producció és ben diferent aquest any, amb una recuperació del potencial en tots els competidors europeus de Lleida.

En relació amb la pera, tanmateix, oferta i demanda van ser molt més equilibrades la darrera campanya. A la tot just acabada campanya de fruita de pinyol es poden donar casos de realitats diferents per als productors. Amb una caiguda de collita, aguditzada per a molts agricultors per la pedra, la valoració de resultats pot ser dispar en funció del rendiment per hectàrea.

L’assemblea d’Afrucat va servir també per actualitzar el pla estratègic de la patronal fructícola. Treballa en especial en la unió d’esforços en la circumscripció econòmica i la possibilitat de l’anomenada extensió de norma.

És a dir, que com que són representatius de la majoria del sector, els permetrà en el futur marcar directrius d’obligat compliment. De moment, treballa amb les Administracions per comptar amb instruments legals per a això en el futur.

De llogat a propietari i arrendador. Aquest és el canvi que ha fet la patronal de la fruita catalana, Afrucat, que ahir va inaugurar la nova seu al carrer Corregidor Escofet de Lleida, al costat de l’Escola Oficial d’Idiomes, i que ha batejat amb el nom d’Espai Fruita. Ha adquirit un total de mil metres quadrats, encara que la patronal utilitzarà la meitat i els altres cinc-cents metres quadrats els posa de lloguer.

Amb aquesta operació, Afrucat passa pràcticament de destinar els mateixos diners que abonava de lloguer en oficines de Mercolleida al pagament d’una hipoteca, segons el director de l’organització empresarial, Manel Simon. A l’Espai Fruita treballaran entre tretze i vint-i-una persones però pretén convertir-se en el gran centre del sector fructícola. Allotjarà des de la mateixa seu de la patronal fins a l’empresa de serveis o la denominació d’origen de Pera de Lleida.

Però també comptarà amb un petit laboratori en el qual es podran dur a terme anàlisis fisicoquímiques de la fruita, per poder calibrar per exemple la duresa o els nivells de sucres o l’acidesa.

Així mateix, disposarà d’espais per a multifuncionals poder fer reunions, amb sales amb diferents capacitats. La central, amb forma de poma, compta amb prou espai per allotjar un centenar de persones.

Però també es treballa amb la idea d’obrir l’espai a la ciutadania en general, no únicament a les empreses i els productors. En aquest sentit, s’estudien idees com per exemple aprofitar espais per oferir cursos de cuina amb fruita o degustacions de les produccions.

La inauguració va comptar ahir amb un acte públic al qual van assistir les principals autoritats locals i la participació de 250 persones confirmades, va explicar Afrucat.

Un moment de la inauguració de l’Espai Fruita, la nova seu d’Afrucat a la capital del Segrià.

Un moment de la inauguració de l’Espai Fruita, la nova seu d’Afrucat a la capital del Segrià.ÍTMAR FABREGAT

tracking