SEGRE

UNIÓ EUROPEA

Agricultura demana a la UE rapidesa per la crisi de productes mediterranis

Petició de Planas als ministres de la UE, i dóna suport d’aquesta manera a productors com els de la fruita || Nova trobada per buscar consens davant de la futura PAC

El ministre Luis Planas conversa amb la seua homòloga alemanya, Julia Kloeckner.

El ministre Luis Planas conversa amb la seua homòloga alemanya, Julia Kloeckner.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El titular d’Agricultura, Luis Planas, va reclamar ahir al consell de ministres europeu una aplicació flexible dels instruments de gestió i regulació dels mercats agrícoles. Va insistir que quan hi ha crisis molt greus d’àmbit continental (l’Europa del nord) els mecanismes i les exempcions s’apliquen amb rapidesa, però falta aquesta flexibilitat i celeritat en altres situacions, per exemple, quan les crisis afecten productes no continentals (Mediterranis) o no tenen tanta extensió. El ministre es feia així eco d’una de les denúncies reiterades del sector fructícola, per exemple, que critica la lentitud amb la qual Europa actua quan passa greus crisis de preus que els han obligat a vendes per sota de costos.

D’aquesta manera ho va explicar a la reunió que es va celebrar ahir a Brussel·les i que, entre altres coses, tenia com a objectiu avançar en la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC). El ministeri d’Agricultura va explicar que Planas va suggerir la conveniència d’establir a nivell comunitari un mecanisme que obligui que, quan es doni una situació de deteriorament del mercat prèviament establerta, la Comissió Europea estigui obligada a presentar un informe al consell, acompanyat en el seu cas de propostes concretes.

El Govern central vol que els fons de crisi puguin nodrir-se de crèdits sense gastar

En relació amb l’anomenat Reglament Horitzontal, el ministre va defensar que la reserva de crisi es nodreixi com a primera alternativa amb els crèdits sense executar de l’exercici anterior de la Política Agrària Comuna, a fi d’evitar que s’apliqui la disciplina financera als agricultors de forma automàtica. És a dir, va rebutjar que els fons de crisi hagin de sortir sempre d’una retallada d’ajuts directes als pagesos. També va advocar per mantenir com a termini per a l’alliberament automàtic dels pressupostos dels plans estratègics, en el fons Feader (aquells destinats a donar suport al desenvolupament rural), el tercer any següent al del compromís pressupostari d’aquests programes.

Per la seua banda, el comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, va confiar després de la reunió dels ministres que la Comissió Europea finalitzi “en un futur proper” els seus treballs interns per decidir si porten els aranzels dels Estats Units a les importacions d’oliva negra de taula espanyola a l’Organització Mundial de Comerç (OMC), i ha insistit que Brussel·les està “preparada” per donar suport als productors andalusos amb altres mesures d’emergència.

tracking