SEGRE

POLÍTICA ECONÒMICA

El Govern central limita la venda a pèrdua si desacredita la imatge d'un producte

També si s’utilitza com a fórmula per desprestigiar la competència || Pretén impedir que sigui una estratègia encaminada a eliminar un competidor del mercat o induir a error els consumidors

Tractorada l’any passat per protestar contra la venda a pèrdues.

Tractorada l’any passat per protestar contra la venda a pèrdues.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central limita la venda a pèrdua al comerç minorista per fer complir una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i incorporar “certesa i protecció” al conjunt de pràctiques comercials. Segons el reial decret publicat ahir al BOE, les vendes a pèrdues es consideraran deslleials quan siguin susceptibles d’induir a error als consumidors pel que fa al nivell de preus d’altres productes o serveis del mateix establiment; tinguin per efecte desacreditar la imatge d’un producte o d’un establiment aliè, o formin part d’una estratègia encaminada a eliminar un competidor o grup de competidors del mercat.

“Vendre un producte per sota de cost no és il·lícit mentre no es doni cap d’aquests tres supòsits esmentats, això és, una venda a pèrdua enganyosa, denigrant, o depredadora”, segons ha explicat el ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. La titular d’aquest departament, Reyes Maroto, ha subratllat que la regulació de la venda a pèrdua és una mesura “molt necessària” per donar “certesa jurídica” als operadors.

La reforma de la normativa comercial està forçada per una sentència del Tribunal de Justícia de la UE

D’altra banda, el Govern de Pedro Sánchez també ha modificat els articles 38 i 62 de la Llei d’Ordenació del Comerç Minorista per suprimir els Registres de Franquiciadors i de Vendes a distància, ja que suposen una trava perquè no aporten beneficis a consumidors i empreses. “Amb l’eliminació de traves administratives innecessàries es persegueix l’objectiu de promocionar l’activitat comercial”, assenyala l’Executiu.

La ministra ha destacat que el comerç és un sector molt important a Espanya i que el Govern està treballant també amb projectes com la creació de l’observatori 4.0, que es constituirà el pròxim 19 de desembre i que permetrà afrontar el repte de digitalització, una de les seues principals preocupacions. El ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha valorat el reial decret dient que la prohibició de la venda a pèrdues en la legislació espanyola queda regulada “amb més seguretat jurídica”.

Planas ha considerat aquest text “molt positiu” perquè suposa reintroduir la prohibició de la venda a pèrdues “amb més seguretat jurídica i d’acord amb les normes de la Unió Europea (UE) sobre pràctiques deslleials de les empreses als consumidors”. Segons la seua opinió, d’aquesta forma es fan “passos endavant per a la preservació del valor dels productes agroalimentaris a tota la cadena, en benefici dels agricultors i ramaders”.

Una normativa lluny de les demandes dels pagesos

El reial decret que va aprovar el Consell de Ministres aquest divendres passat està lluny de les sol·licituds que demanen els agricultors i ramaders de Lleida, que reclamaven una normativa que prohibís de manera taxativa la venda dels productes per sota dels costos. Volen que la legislació els protegeixi de la força que poden exercir les baules més fortes de la cadena agroalimentària, fonamentalment la distribució, per forçar-los a assumir operacions en què s’hagin d’assumir pèrdues.

tracking