SEGRE

POLÍTICA AGRICULTURA

El camp considera “inacceptable” la nova normativa de venda a pèrdues

Denuncien que és “inútil” per protegir els pagesos || Critiquen la “complexitat, subjectivitat i arbitrarietat” del text aprovat pel Consell de Ministres

Imatge d’una mobilització de pagesos a Lleida contra els baixos preus que perceben.

Imatge d’una mobilització de pagesos a Lleida contra els baixos preus que perceben.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les organitzacions agràries van qualificar ahir de “pas enrere inacceptable” la nova normativa de venda a pèrdues aprovada divendres passat pel Consell de Ministres. Així, en un comunicat conjunt, Asaja, COAG, UPA i Cooperatives Agroalimentàries van criticar la “complexitat, subjectivitat i arbitrarietat” del text i van vaticinar seriosos problemes jurídics. Igualment, van lamentar que s’hagin imposat les tesis del ministeri d’Indústria davant les d’Agricultura.

Com ja va avançar SEGRE diumenge, el text del Gabinet socialista dista de les demandes dels pagesos, que advoquen per una regulació que els protegeixi de la capacitat de pressió que poden exercir les baules més fortes de la cadena agroalimentària, sobretot l’àmbit de la distribució.

El text dista de la posició dels pagesos, que demanen més protecció davant de les baules més fortes

El reial decret llei, aprovat per donar compliment a una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), estableix que, des d’ara, les vendes a pèrdues es consideraran deslleials quan puguin induir a error els consumidors amb relació al nivell de preus d’altres productes o serveis del mateix establiment, provin de desacreditar la imatge d’un producte o d’un establiment aliè, o formin part d’una estratègia l’objectiu de la qual sigui fer fora un competidor o grup de competidors del mercat.

Així, els representants del sector van recordar que, abans de la sentència del tribunal de Luxemburg, existia una prohibició general de venda a pèrdues al consumidor.

D’aquesta manera, n’hi havia prou amb demostrar que el preu de venda era inferior al de compra. Tanmateix, Asaja, COAG, UPA i Cooperatives Agroalimentàries van afirmar que ara, a banda d’aquestes condicions, caldrà també demostrar que la pràctica és deslleial. En aquest sentit, van manifestar que els supòsits que defineixen la deslleialtat de la pràctica són “interpretables” i generen “indefinició jurídica”, i van advertir que això farà més complicat aplicar la norma.

D’altra banda, també van criticar l’Executiu central per haver donat llum verda a la nova normativa per la via d’un reial decret llei de mesures urgents per a l’impuls de la competitivitat econòmica en la indústria i el comerç.

Les organitzacions agràries havien assenyalat que el millor camí per donar compliment a la sentència de la Justícia europea era el de la modificació de la llei de Millora de la Cadena Alimentària.

tracking