SEGRE

La justícia europea desestima el recurs de Fruits de Ponent contra la CE per la crisi de preus de la fruita

La roda de premsa de Fruits de Ponent aquest dijous.

La justícia europea desestima el recurs de Fruits de Ponent contra la CE per la crisi de preus de la fruitaCarles Díaz

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha desestimat aquest dijous el recurs d’indemnització de la cooperativa d’Alcarràs Fruits de Ponent contra la Comissió Europea per les mesures que va adoptar el 2014 per fer front a les pertorbacions al mercat de la fruita d’os, la baixada de preus i el tancament de la frontera per exportar a Rússia, conegut com el "veto rus". Segons l’advocat de la firma, Miquel Roca i Junyent, “els demandants van ser víctimes d’una crisi que no va ser atesa degudament per part de la CE” i va recordar que “quan es van aplicar mesures per pal·liar aquesta crisi, la campanya de recollida ja estava pràcticament acabada”.

La demanda va ser presentada el 2016 per tres socis de Fruits de Ponent (Escarp SCP, Agropecuària Sebcar SL i Rusfal 2000 SL), que reclamaven poc més de 312.400 euros per les pèrdues ocasionades a l’estiu de 2014. Aquell any, amb una crisi de preus derivada d’una sobreproducció, solapament de campanyes de comercialització i caiguda de consum, va ser especialment dolent després de les sancions de la UE a Rússia per la crisi de Crimea, que va derivar en el veto rus a la fruita dolça. Segons van defensar els demandants davant del tribunal, la crisi s’entreveia des de juliol i les mesures adoptades per la CE (retirades cofinançades de producte, principalment) no es van adoptar fins a finals d’agost, de forma “tardana i ineficaç”.

En la seua sentència d’aquest dijous, el Tribunal General desestima tots els arguments de Fruits de Ponent després d’haver-los examinat individualment. Els jutges europeus conclouen que res no permet afirmar que la Comissió Europea infringís de manera manifesta i greu el seu deure de diligència per no recollir informació adequada i, més concretament, per basar-se en els preus comunicats pels Estat membres. Tampoc no accepta que Brussel·les intervingués tard ni que el mecanisme de retirada de fruita fos objectivament inadequat, arbitrari i contrari a Dret.

Fruits de Ponent estudiarà si presenta recurs

Desde Fruits de Ponent han explicat aquest dijous en roda de premsa que estudiaran si presenten un recurs a la sentència del Tribunal General de la Unió Europea. Malgrat el desistiment que s'ha fet públic aquest dijous, des de la cooperativa s'ha volgut remarcar que el tribunal ha reconegut per primera vegada aquesta greu crisi que va provocar pèrdues milionàries al sector i que es va veure agreujada per l'entrada en vigor del veto rus. El director general de Fruits de Ponent, Josep Presseguer, ha lamentat que han estat ''sols'' en tot el procés i ha afegit que amb el suport del sector a nivell europeu el tribunal potser els hauria donat la raó.

tracking