SEGRE

EMPRESA COMPRAVENDA

Actel ven la seua part d'Indulleida a Nufri, que serà el primer accionista

Principi d’acord entre els dos grups a l’espera d’ultimar els detalls || Aquesta operació canviaria el mapa del control de la indústria fructícola de Lleida

Imatge de la junta d’accionistes d’Indulleida, celebrada el passat 27 de novembre a Alguaire.

Imatge de la junta d’accionistes d’Indulleida, celebrada el passat 27 de novembre a Alguaire.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La cooperativa de segon grau Actel va anunciar ahir un principi d’acord amb el Grup Nufri per vendre-li el seu paquet accionarial a Indulleida a falta d’“acabar-ne de perfilar els detalls pendents i poder tancar l’acord definitiu”. Fins ara, Actel és el principal accionista de la fructícola d’Alguaire, que es troba immersa en un procés de renovació orgànica. De fet, l’anunci va causar “sorpresa” al sector tant per la rapidesa com també pel fet que el 27 de novembre passat, amb el nomenament del nou consell d’administració d’Indulleida, Actel i les seues cooperatives associades van aconseguir la majoria de llocs en aquest òrgan.

L’any 2001, Actel va pagar 410 milions de pessetes, al voltant de 2,46 milions d’euros, per aconseguir el 23 per cent de les participacions que tenia Mercolleida a Indulleida. L’operació va convertir aquesta cooperativa de segon grau en el soci majoritari de l’entitat, amb el control del 45 per cent del capital social que hi havia en aquell moment. Així mateix, va provocar una polèmica que va agitar el sector fructícola durant gairebé una dècada. La compra de les participacions va ser impugnada davant dels tribunals per alguns socis d’Indulleida, encara que el Tribunal Suprem la va acabar avalant el 2010. En l’actualitat, Actel controla directament al voltant del 24 per cent de les accions d’Indulleida, segons van explicar fonts del sector després que aquesta cooperativa rebutgés fer declaracions al respecte. No obstant, si a aquestes s’afegeixen les de les seues cooperatives associades, el pes d’Actel en el capital d’Indulleida ronda el 42%.

El sector, “sorprès” per una operació anunciada dos setmanes després de l’última junta d’Indulleida

Si es confirmés l’operació, canviaria significativament el panorama del control de la indústria transformadora de la fruita a les comarques de Lleida. En aquest sentit, el Grup Nufri, establert al Pla d’Urgell, és una de les elaboradores de sucs i cremogenats més significatives, que produeix a la seua factoria ubicada entre el Palau d’Anglesola i Mollerussa. Amb l’adquisició de les accions d’Actel, passaria a tenir un poder destacat i ser soci de referència de les altres dos grans transformadores de la zona, Indulleida i Zufrisa. Aquesta última firma, situada a la localitat saragossana de Calatorao, va quedar sota el control d’Indulleida el 2010, després que la fructícola d’Alguaire adquirís, juntament amb Actel i Arento, un paquet accionarial del 30%. Amb aquesta compra, Indulleida va passar a gestionar el 51% de les participacions de Zufrisa.

tracking