SEGRE

RAMADERIA SECTOR LACTI

La comercialització de llet crua a la indústria s’estabilitza a Lleida

Els ramaders lleidatans cobren 30 cèntims per litre de producte servit a les envasadores || Unió de Pagesos demana limitar les explotacions làcties a 300 vaques

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les vendes de llet crua de vaca dels ramaders lleidatans a les indústries s’estabilitzen el 2018, registrant un 3,2% de creixement si comparem les dades del gener a l’octubre entre el 2017 i el 2018. Una xifra molt similar al comportaments del sector del 2016 al 2017, quan es va registrar una pujada del 3,16% entre aquells mateixos mesos.

No obstant, segons representants dels sindicats agraris i dels ramaders lactis lleidatans, el sector es manté “inestable” a causa dels “baixos preus de venda i a la gran competència que suposa la indústria làctia francesa”. Els competidors gals, de fet, “afecten, sobretot, les petites explotacions”, segons van indicar aquestes fonts.

Quant al preu de venda per litre de llet crua, aquest se situa en els 30 cèntims de mitjana. Aquesta xifra “no suposa un benefici rellevant per als productors de llet, ja que gasten més per produir aquest litre del que guanyen”, van afirmar fonts sindicals.

Per aquest motiu, Unió de Pagesos ha demanat al departament d’Agricultura limitar les explotacions làcties a Catalunya a un màxim de 300 vaques en producció. L’objectiu és “aturar la desaparició massiva d’explotacions més petites i competitives, tenint en compte les dificultats d’aquestes davant de la negativa de la indústria a comprar-los llet o de fer-ho a un preu molt baix.”

El sindicat denuncia “l’auge de les explotacions molt grans, amb milers de vaques, que incentiva la indústria, i d’altra banda el fet que aquesta mateixa indústria cada vegada més sovint deixa de recollir la llet a la resta de granges, malgrat ser competitives”.

Malgrat això, les dades d’Agricultura apunten que l’octubre del 2018 les entregues han assolit les 22.228 tones de llet, una xifra que també indica estabilitat. En concret, un 1,11% en termes interanuals, és a dir, comparant aquest octubre amb el mateix mes del 2017, quan es van assolir les 21.982 tones de llet.

tracking