SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

L'oví de Lleida alerta que la cabanya ha caigut un 60% des que va començar el segle

Per l’efecte d’uns preus dignes d’una crisi i la falta de relleu generacional a les explotacions || Les últimes dades oficials situen en 136.000 el nombre d’ovelles reproductores a Ponent

El bestiar oví va ser el que més baixes va patir pels efectes de la vacuna el 2008.

El bestiar oví va ser el que més baixes va patir pels efectes de la vacuna el 2008.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa anys que el sector de l’oví viu la seua particular travessia al desert, una crisi de producció i de preus que no aconsegueix remuntar i que porta el sector a llançar la veu d’alarma. El president de la Federació d’Entitats Catalanes de Ramaders d’Oví i Cabrum (FECOC), Francesc Batalla, afirma que “hem perdut el 60% dels animals des que ha començat el segle”.

Segons les seues paraules, la realitat és molt més greu del que apunten les enquestes ramaderes que elabora la conselleria d’Agricultura, que comptabilitza tota mena d’animals. Batalla insisteix que “ens hem de fixar en el nombre de reproductores”. L’última enquesta de la Generalitat xifra en 136.032 les ovelles que ja han parit, mentre que les que encara no ho han fet se situen en 20.327.

A l’hora d’explicar la situació del sector, Batalla apunta als preus del mercat. Assegura que aquest any s’ha donat una situació paradoxal que mai havia vist, remarcant que els preus reals al productor pràcticament no s’han mogut entre els mesos d’agost i la festa de Reis, precisament un moment de baixa oferta al mercat i que, per això, sol anar acompanyada de repunts en les cotitzacions. Al·ludeix a la possibilitat que s’estiguin donant moviments especulatius al mercat.

Per aquest motiu, va demanar la creació d’un observatori de preus. La Generalitat ja ha engegat un instrument d’aquestes característiques per al sector de la fruita dolça, que viu una gran crisi. Segons l’opinió de la FECOC, l’Observatori hauria de poder analitzar l’evolució dels mercats i llotges.

En aquest context, no és estrany, com afirma l’organització patronal del sector, que les explotacions d’oví no tinguin en bona mesura relleu generacional que garanteixi el seu futur.

Els animals que se sacrifiquen en el mercat local solen tenir entre 10 i 13 quilos canal, davant dels 20 o fins i tot 22 que tenen en especial els d’importació. Es tracta de dos qualitats de carn molt diferent.

En aquesta línia, Francesc Batalla es lamenta que en moltes ocasions només elegeix el producte en funció del preu, quan en el que s’hauria de fixar, diu, és on ha nascut, on s’ha criat i on s’ha sacrificat l’animal, com ha de recollir l’etiquetatge del producte.

La identificació de l’origen de la carn, clau per als ramaders

Una de les lluites del sector productor d’oví català és que el consumidor sigui exigent amb la carn que compra. La FECOC es refereix amb aquestes paraules al fet que ha de demanar en els punts de venda de conèixer d’on és la carn que està comprant, insistint que la carn catalana és sinònim de qualitat. La Federació d’Entitats Catalanes de Ramaders d’Oví i Cabrum demana millores en l’etiquetatge de la carn.

tracking