SEGRE

CONSUM ALIMENTACIÓ

El preu en origen de l'oli cau gairebé tres cops més que al súper

Agricultura xifra la caiguda de les cotitzacions entorn d’un 28% l’últim any || Estadística, al contrari, només aprecia una rebaixa de l’11,5 per cent a l’IPC

Oli centenari - Els productors de la Cooperativa Agrícola de l’Albi recullen les olives a la nit a fi d’elaborar un oli especial de més qualitat amb què celebrar el centenari de la institució, l’abril de l’any que ve.

Oli centenari - Els productors de la Cooperativa Agrícola de l’Albi recullen les olives a la nit a fi d’elaborar un oli especial de més qualitat amb què celebrar el centenari de la institució, l’abril de l’any que ve.COOPERATIVA DE L’ALBI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu en origen de l’oli verge extra s’ha desplomat, però la repercussió als consumidors és molt més limitada. El ministeri d’Agricultura estima que el quilo d’oli es valorava als mercats a una mitjana de 2,52 euros, davant dels 3,47 amb els quals va acabar l’any 2017. Estem parlant d’una reducció del 27,44 per cent.

Per altra banda, les últimes dades oficials de l’Institut Naciona d’Estadística (INE), referides al mes de novembre passat, estimen que la reducció per als consumidors finals en els últims dotze mesos és de tot just un 11,5 per cent. Ens trobem així davant d’una velocitat ben diferent a l’hora de reflectir la situació del mercat. Les indústries del sector oleícola afirmen que a les prestatgeries dels supermercats hi ha producte que es va adquirir en origen a preus molt elevats. A més, fonts del sector recorden que es van veure obligats a reduir els seus marges comercials en els moments de cotitzacions més altes en origen, al llarg dels últims exercicis, per evitar una caiguda del consum.

El 2017, la reducció de la producció derivada d’una meteorologia adversa en especial a Andalusia va situar els preus en una tendència contrària a l’actual.

L’encariment del producte es va traduir en un descens de la demanda d’un 20,5 per cent en el que representava el quart any de retrocés a Espanya, segons les dades del ministeri d’Agricultura. El beneficiat va ser l’oli de gira-sol, que va veure repuntar la seua demanda en un 21,1 per cent.

Aquest any, amb els preus de l’oli d’oliva clarament a la baixa, el consum comença a recuperar-se, però a unes taxes molts més modestes. Les últimes dades oficials del departament que dirigeix Luis Planas situen el repunt del consum d’oli d’oliva a les llars en un 7 per cent. El volum d’oli de gira-sol també segueix a l’alça, en aquest cas amb la compra per part de les famílies d’un 1,6 per cent més.

En aquest context i coincidint amb l’inici de la pujada de gener després de les festes nadalenques, les grans cadenes de supermercats comencen aquests dies a publicitar ofertes de preus d’oli d’oliva.

El ministeri d’Agricultura, a través de l’Agència d’Informació i Control d’Aliments (AICA), té registrats a la província fins a cinquanta-nou trulls diferents. La majoria són cooperatives, però també destaquen les empreses privades, amb un producte diferenciat de l’oli d’oliva verge extra mig que es ven a l’Estat i que està dominat per l’oferta que genera Andalusia. Es tracta de contraposar els grans volums que poden oferir províncies com Jaén, amb una producció molt més limitada i controlada en el cas de les comarques de Ponent.

Les dades oficials de l’AICA xifren en 3,647 milions de quilos l’oli produït a Lleida el mes de novembre, que es pot considerar el de l’arrancada de campanya a la província. Aquell mes les sortides o vendes dels trulls van ser d’1,862 milions de quilos. La producció d’oli de Lleida representa el 41,6 per cent del total de Catalunya aquell mes i tot just el 3,5 per cent del conjunt de l’Estat.

Les previsions de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FECAC) apuntaven a l’inici de campanya que les comarques de Lleida aconseguirien un volum de producció de 10.000 tones d’oli d’oliva, la qual cosa representa un descens respecte a les 11.000 aconseguides en l’anterior.

Per la seua banda, la Denominació d’Origen Protegida (DOP) les Garrigues espera una campanya “correcta” arran de les pluges que van caure al llarg del mes d’octubre que feien millorar les expectatives inicials al secà després de la manca de precipitacions del mes d’agost i del setembre. En aquest sentit, les previsions eren arribar als quatre milions de quilograms d’oli verge extra, una xifra que representa un 11 per cent menys respecte a l’última campanya, en la qual és va arribar als 4,5 milions de quilos, però que supera la mitjana dels últims deu anys (3,5 milions de quilograms).

tracking