SEGRE

AGRICULTURA FRUITA DE PINYOL

Agricultura apressa els pagesos a afegir-se a la petició d'arrancades

Pretén sumar unes 1.000 hectàrees per estar en “condicions” de reclamar finançament a Madrid || La falta de pressupostos estatals, el gran problema

Jarc va organitzar una assemblea per informar del pla d’arrancada.

Jarc va organitzar una assemblea per informar del pla d’arrancada.JARC COAG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Agricultura continua la campanya per trobar pagesos que vulguin arrancar explotacions de fruita de pinyol (préssec, nectarina i paraguaià) com una mesura per combatre la crisi de preus que arrosseguen aquestes varietats des de l’estiu del 2014 arran del veto rus. El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del departament, Carmel Mòdol, va explicar, com ja va publicar SEGRE, que s’ha enviat un correu a 15.000 productors en què se’ls interpel·la a acollir-se a aquest pla d’arrancada que estaria subvencionat amb 5.000 euros per hectàrea.

“Estarem expectants fins al 18 de gener [aquest divendres] per veure quanta gent s’hi apunta”’, va dir Mòdol, que espera sumar unes 1.000 hectàrees per estar en “condicions” per reclamar a Madrid el finançament necessari per començar a fer efectiu aquest pla ja el 2019. En aquests moments, ja sumarien unes 300 hectàrees.

Les organitzacions agràries estan informant en assemblees els pagesos sobre aquesta proposta

Els productors que s’hi acullin podran arrancar un màxim de tres hectàrees de la seua producció amb el compromís de no tornar a plantar durant quatre anys préssecs, paraguaians o nectarines, ni a les hectàrees arrancades ni en cap altra parcel·la de la seua explotació. La voluntat d’Agricultura és finançar el pla a mitges amb el ministeri després de la negativa d’Europa d’aportar diners per a aquesta estratègia. Aquesta mesura compta amb el suport d’Unió de Pagesos, Jarc Coag i Asaja, així com Afrucat i nombroses cooperatives. S’espera que se superi la xifra de 1.000 hectàrees sol·licitades per Mòdol.

Francesc Pena, responsable de fruita dolça d’Unió de Pagesos, va assegurar que aquest pla és vital per, si no recuperar el que es va perdre pel veto rus, sí aconseguir un equilibri en els costos de producció. Tanmateix, altres productors tenen por que aquesta mesura pugui no arribar enlloc per la falta de Pressupostos de l’Estat que permetin portar a terme el pla.

El consum de fruita de pinyol caurà de mitjana un 0,4 % anual

La Comissió Europea preveu que en els pròxims dotze anys el consum de préssecs i nectarines descendeixi un 0,4 per cent de mitjana cada any, a causa de la forta competència amb altres productes estiuencs, com les fruites tropicals i les berries (fruites del bosc). Segons un informe comunitari, la producció d’aquesta fruita de pinyol passarà de 4,1 milions de tones a la UE el 2018 als 4 milions del 2030. La productivitat mitjana creixerà un 8 per cent en relació amb la mitjana del 2012-2017, però el creixement serà compensat per un descens de l’àrea conreada (-0,7 per cent menys de mitjana a l’any). A més, la UE espera una reestructuració del sector a Espanya, on la producció ha experimentat un creixement del 54 per cent entre els anys 2012 i 2017.

tracking