SEGRE

AGRICULTURA CEREALS

El sector del cereal aparca el cultiu del blat per altres de més rendibles

A l’oferir millors condicions per a una segona collita de panís i més rendibilitat || Plantacions afectades per les pluges del setembre continuen sense recollir-se

Imatge d’un camp d’ordi a la comarca de la Segarra.

Imatge d’un camp d’ordi a la comarca de la Segarra.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tendència en cultius de cereals està canviant entre els agricultors lleidatans. Segons les últimes dades publicades pel departament d’Agricultura de la Generalitat, la superfície conreada de blat l’any 2018 a la província va ser de 45.100 hectàrees (ha), un 1,51% menys que el 2017, quan es van assolir les 45.749 ha. No obstant, si es compara amb la dada del 2011 (53.839 ha), el descens és encara més gran: un 16,23%. Aquest fet determina que el canvi es produeix des de ja fa uns anys. Un dels motius d’aquesta caiguda és que els agricultors estan deixant de banda el cultiu tradicional de blat, i opten, sobretot, per l’ordi. Segons el responsable de cereals d’Unió de Pagesos, Santi Caudevila, l’ordi beneficia el productor perquè el seu cultiu és tres setmanes més curt que el de blat.

Aquest marge és “primordial” per a la maduració i estabilitat d’una segona collita, principalment de panís, segons Caudevila. D’aquesta manera, els productors s’asseguren amb més certesa l’èxit d’aquesta collita. Així mateix, les tones de blat produït també van caure l’exercici del 2018 respecte a les obtingudes el 2017. En concret un 9,71 per cent menys. Segons Caudevila, la reducció es deu que no va fer prou fred durant els mesos d’octubre, novembre i desembre i “això va afectar la qualitat del blat”. En producció, la caiguda també és més notable comparant dades del 2018 amb el 2011. En concret, l’any passat es va produir un 30,86% menys que el 2011.

L’extensió de terreny conreat de blat ha disminuït un 1,51 per cent el 2018, respecte al 2017

Respecte a la progressió del total d’hectàrees i de tones collides de blat a la província de Lleida dels anys 2015 a 2018, les xifres també indiquen una disminució gradual.

Com a possible causa, Caudevila va apuntar a les elevades temperatures del maig i el juny d’aquests últims anys. “El blat necessita temperatures moderades perquè maduri adequadament. Unes altes temperatures fa que el blat acabi la vida abans i migri, és a dir, maduri massa aviat i es podreixi”, va afegir. Això comporta una reducció de les hectàrees conreades i també del blat collit.

Pel que fa al panís, val a recordar que hi ha plantacions lleidatanes d’aquest cereal que que no es poden recollir des de l’octubre. Les abundants pluges i tempestes del mes de setembre van enfangar el terreny i el van fer inaccessible per a la collita. No obstant, el mateix Caudevila ja va comentar que un dels beneficiats d’aquestes pluges va ser la colza, per la humitat i la salaó que els van aportar.

tracking