SEGRE

POLÍTICA AGRÀRIA

Jordà adverteix Madrid de mesures legals si envaeix competències

Amb l’aplicació de la nova PAC que s’està negociant || Alerta a més d’alguns perills de la proposta de la Unió Europea, com el cofinançament d’ajuts

La conselleria Teresa Jordà, a la compareixença a la comissió presidida per Marc Solsona.

La conselleria Teresa Jordà, a la compareixença a la comissió presidida per Marc Solsona.CONSELLERIA DE AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, va advertir ahir que el Govern està “disposat a emprendre mesures legals” si l’Estat envaeix competències amb la nova Política Agrària Comuna (PAC). Així ho va anunciar a la compareixença a la comissió d’Agricultura del Parlament, presidida per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona. “Que no soni a amenaça; només és una qüestió de pràctica”, va dir la consellera, que va tornar a defensar que Catalunya pugui fer un pla estratègic propi en la nova PAC que tingui en compte les peculiaritats del camp català. Va recordar que a Catalunya en l’últim període de la PAC es va executar el cent per cent de la inversió comunitària cofinançada, mentre que en el conjunt d’Espanya “van quedar sense executar o, dit d’una altra forma, es van perdre 254 milions d’euros”. En aquesta línia, va reclamar “que a l’hora d’assignar fons es tingui en compte el nivell d’execució”.

En la seua intervenció, va criticar la reducció de fons agraris previstos per la Comissió Europea, que en el cas d’Espanya és d’un 3,5 per cent en ajuts directes i d’un 15,3 per cent en les de desenvolupament rural per al període 2021-2027. També va censurar que Brussel·les pretengui una certa renacionalització de la PAC, ja que permet que cada estat incrementi els fons per al camp via cofinançament, la qual cosa obre la porta a grans diferències entre territoris en funció de la seua capacitat pressupostària.

També va fer algunes referències tècniques i, en aquest sentit, va apuntar que els productors que podrien rebre ajuts en la nova PAC serien els anomenats “agricultors genuïns”, que almenys han d’aconseguir el 25 per cent dels seus ingressos del sector agrari. És partidària d’abandonar les referències històriques per cobrar ajuts, però tenint en compte el possible impacte. A més, reclama que Brussel·les millori les mesures per actuar en cas de volatilitat i crisi als mercats.

Per la seua banda, a Madrid, JARC-COAG va posar en marxa una campanya per a la millora de la imatge del sector i la incorporació de joves. A més a més, avui està prevista al ministeri una reunió per constituir la interprofessional de la fruita de pinyol.

tracking