SEGRE

SECTORS AGRÍCOLES

Ministeri i sector volen crear una interprofessional de fruita de pinyol

Primers contactes amb l’objectiu que sigui una realitat d’aquí a uns mesos

El préssec, una de les fruites incloses a la interprofessional.

El préssec, una de les fruites incloses a la interprofessional.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Agricultura i les organitzacions agràries es van reunir ahir a Madrid per treballar en la posada en marxa d’una interprofessional per a la fruita de pinyol. En concret, uniria accions per a 5 fruites diferents: préssecs, nectarines, paraguaians, cireres i prunes. De moment, els primers contactes s’han fet del costat de la producció i de l’administració, amb vista a la futura incorporació de la distribució.

En una interprofessional es tracta d’unir en una mateixa taula totes les baules de la cadena d’un sector per poder analitzar la situació i prendre les mesures necessàries per al seu desenvolupament.

Aquestes organitzacions es financen gràcies als seus propis mitjans i acostumen a tirar endavant diferents programes, com els de promoció del consum, difusió de la imatge o investigació, per citar-ne alguns. Entre les que hi ha en aquests moments i de gran importància per a les comarques de Lleida destaca Interporc, la interprofessional del porcí de capa blanca.

Encara que de moment no hi ha un calendari tancat per a la posada en marxa, s’espera que pugui ser una realitat en qüestió de mesos. Així ho va explicar el líder d’Asaja Lleida, Pere Roqué, després de participar en la trobada. Segons va explicar, podria ser una realitat entre finals d’aquesta primavera i finals d’estiu.

En aquesta línia, va considerar urgent prendre mesures per promocionar el consum i va dir que malgrat que es produeix una fruita de gran qualitat, “hi ha llars en què no en mengen cap dia de l’any”.

Els treballs per crear la interprofessional es produeixen mentre Afrucat segueix treballant en la seua faceta de circumscripció econòmica i per l’extensió de norma, al ser considerada representativa majoritària del sector a Catalunya i que pot dictar directrius d’obligat compliment. Com va publicar SEGRE, en aquests moments es porta a terme una campanya d’informació i difusió. Preveu la instauració d’una taxa de 50 euros per hectàrea de fruiters per poder tirar endavant diferents treballs en favor del sector. Prop de 47 euros per hectàrea tindrien com a destinació les campanyes de promoció del consum i la resta es repartiria en altres projectes. Hi ha reconegudes tres circumscripcions econòmiques diferents: pera, poma i fruita de pinyol.

tracking