SEGRE

RAMADERIA DEBAT

El sector del porcí apressa a prendre mesures per evitar l'aparició de pesta porcina

Davant de l’existència de focus al centre d’Europa i alerta que comportaria pèrdues milionàries || Catalunya exporta el 70 per cent de la carn que produeix

Un moment del debat que es va portar a terme a la facultat d’Agrònoms de Lleida.

Un moment del debat que es va portar a terme a la facultat d’Agrònoms de Lleida.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector porcí està en màxima alerta per evitar l’entrada del virus i l’aparició de possibles focus de pesta porcina africana (PPA) en territori estatal, una malaltia que podria provocar pèrdues de fins a 35 milions d’euros setmanals a tot Espanya. Per evitar-ho, tant els mateixos productors i la interprofessional del sector Interporc, com els comerciants de bestiar a través d’Ancoporc van demanar ahir a Lleida extremar les mesures de precaució. D’aquest i altres temes es va parlar a la taula redona Reptes de la producció porcina: paper de la interprofessional, que es va portar a terme a Agrònoms. Així doncs, tant Joan Graells, responsable de la sectorial de porcí d’Asaja, com Josep Llinàs, president d’Ancoporc, van recordar que els productors estatals en general i els lleidatans en concret van patir greus crisis amb focus de pesta porcina el 1997 i el 2001, que va suposar el bloqueig de les exportacions durant un parell d’anys, però que s’hi van poder sobreposar amb molt esforç tant a nivell productiu com per recuperar la confiança perduda per part del consumidor.

Davant dels focus detectats a Bèlgica i la lluita per part d’aquest país i de França perquè no es propagui, o la intenció de Dinamarca d’aixecar una tanca a la frontera amb Alemanya, Graells es va preguntar si el ministeri d’Agricultura no hauria d’estudiar la possibilitat de fer el mateix al Pirineu, tenint en compte que la fauna salvatge, en especial el senglar, és un dels principals transmissors de la malaltia.

Dinamarca preveu instal·lar una tanca a la frontera amb Alemanya per frenar els senglars

Graells va dir que les mesures de prevenció a Catalunya de moment es porten a nivell de granges, però que s’ha d’insistir en totes les mesures contra el virus. Llinàs, per la seua banda, va recordar que Ancoporc es va crear precisament enmig de la crisi sanitària del 1997 i va assegurar que va costar recuperar-se gràcies a la constància del sector, per això va reconèixer que la necessitat que el sector tingui interprofessionals forts com Interporc. A la xarrada va intervenir Alberto Herranz, director de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), que va explicar que les exportacions representen el 70% del total de la producció porcina catalana, bona part procedent de la producció lleidatana, i representa el 50% de l’estatal, per la qual cosa va manifestar la importància de la prevenció sanitària, bioseguretat, així com altres factors com la sostenibilitat per mantenir fort el sector.

tracking