SEGRE

POLÍTICA AGRÀRIA

El ministeri demana a Brussel·les 290 milions en ajuts per al sector de fruites i hortalisses

Per a aquest any, dels quals 28 milions corresponen a fons per prevenir i gestionar possibles crisis || Espanya compta amb 477 organitzacions de productors, bona part d’aquestes a Lleida

Imatge d’arxiu de fruita feta malbé a Lleida per una tempesta de pedra.

Imatge d’arxiu de fruita feta malbé a Lleida per una tempesta de pedra.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Agricultura, que dirigeix Luis Planas, ha sol·licitat 290 milions d’euros a la Comissió Europea (CE) per al 2019 en el marc de règim dels ajuts per al sector de les fruites i hortalisses. En concret, d’aquesta quantitat, més de 28 milions d’euros corresponen a mesures per a la prevenció i gestió de crisi de mercat, cosa que representa a prop del 10% del total.

Agricultura precisa que es tracta d’una previsió que es realitza al principi de cada anualitat en funció dels programes operatius aprovats per les comunitats autònomes. Segons l’experiència d’exercicis passats, l’ajuda final se situarà a l’entorn del 80 per cent i el 85 per cent de la sol·licitada.

En aquest 2019, la sol·licitud d’ajuda prevista s’incrementa un 1 per cent respecte al 2018 i un 17 per cent respecte a la mitjana dels cinc últims anys. Les beneficiàries seran un total de 477 organitzacions de productors repartides en quinze regions, entre les quals destaquen Andalusia, Múrcia, País Valencià, Catalunya, Aragó i Extremadura.

Espanya és el segon Estat membre receptor d’aquests ajuts amb el 25 per cent del total de la Unió Europea i únicament per darrere d’Itàlia. Aquest règim d’ajuts al sector de les fruites i hortalisses s’estableix al Reglament (UE) número 1308/2013 i es desenvolupa al Reglament d’Execució (UE) número 891/2017.

Consisteix que les organitzacions de productors que constitueixin un fons operatiu, format per l’ajuda de la Unió Europea i per les contribucions de les mateixes organitzacions de productors i els seus membres, tenen la possibilitat d’accedir a ajuts per realitzar diverses accions. Així, les organitzacions de productors es poden beneficiar d’una ajuda de la Unió Europea del 50 per cent de les accions realitzades (el 60 per cent en determinats casos) i costejades amb aquest fons operatiu, fins al límit del 4,1 per cent del valor de la producció comercialitzada de cada organització de productors, que es pot elevar al 4,6 per cent per a accions de prevenció i gestió de crisi.

En concret i després d’un 2017 que va registrar una elevada sinistralitat per la sequera, el 2018 es va comportar de forma diferent, però igualment negativa, i va encandenar dos exercicis consecutius d’alta sinistralitat.

Durant tot l’exercici s’han registrat tota mena de fenòmens extrems, i destaquen les tempestes amb pedra, que s’han reiterat de forma excepcional des de l’inici de la primavera fins a finals d’any.

El 2018, el segon pitjor any en sinistralitat per a Agroseguro La sinistralitat agrària ha superat els 755 milions d’euros el 2018, la qual cosa el converteix en el segon any de més sinistralitat en la història de l’assegurança agrària, tan sols per darrere del 2012, encara que molt a prop, segons Agroseguro.

tracking