SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

Les importacions de garrins d'Holanda estan en xifres no vistes des de l'any 2006

Fort increment malgrat els riscos sanitaris i les crides a reduir les entrades d’animals d’altres països davant dels focus de pesta porcina || El sector va reclamar reduir riscos important menys

El porcí és clau dins del sector agrari de les comarques de Lleida.

El porcí és clau dins del sector agrari de les comarques de Lleida.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les importacions de garrins d’Holanda es troben en nivells no vistos en dotze anys, malgrat que tant les administracions com les organitzacions agràries han fet crides a reduir en la mesura possible les compres en altres països. Unes peticions per intentar minimitzar els riscos sanitaris tenint en compte l’existència de focus de pesta porcina a Europa.

A Espanya es van importar garrins per valor de 44,566 milions d’euros fins al novembre de l’any passat, davant dels 22 milions de 2017. Cal remuntar-se al 2006 per trobar un import superior, en concret de 46,36 milions. En el cas de Lleida, en els onze primers mesos de l’any passat es van superar els 18 milions, la xifra més gran des del 2006 amb 23 milions. Així ha quedat de manifest en una de les últimes jornades del màster de porcí que s’està celebrant a Agrònoms.

El director de la patronal del sector porcí (Anprogapor), Miguel Ángel Higuera, va aprofitar la seua participació en el fòrum per advertir que el principal repte sanitari a què s’enfronta el sector és precisament la pesta. El cas més proper a Catalunya s’ha registrat a Bèlgica, però a tan sols un quilòmetre de la frontera amb França.

Es tracta d’un senglar i, de fet, va apuntar que el gran risc arriba en aquests moments de la mà de la fauna salvatge, que concentra els focus declarats a Europa.

A més, va alertar que el nombre de senglars a Espanya s’ha disparat un 700% des dels problemes amb la PPA registrats a Lleida en la dècada dels anys 90. Per donar una idea de les conseqüències econòmiques de declarar un focus, va apuntar que el preu del porc als mercats belgues va baixar d’1,20 euros el quilo a 0,86 euros en el moment en què diversos països importadors de la seua carn van tancar-hi les fronteres, segons el director d’Anprogapor.

És la cara de la moneda, mentre que la creu és que s’ha venut a preus un 2% més barats, com a conseqüència, entre altres factors, d’un mercat tensat per les relacions comercials de la Xina i els EUA i pel diferencial de preus amb els competidors brasilers, nord-americans i canadencs.

Quant als acords comercials de la Unió Europea amb tercers països, confia en els efectes que pugui tenir en el cas del Japó, que n’és un gran consumidor.

El consum a Espanya va a la baixa i el futur passa per exportar El consum de porcí a Espanya i a la Unió europea tendeix lleugerament a la baixa o, en el millor dels casos, a l’estabilitat, un context en el qual el futur del sector passa per l’exportació. Es tracta de mantenir els mercats actuals i buscar nous compradors per a la carn. El director de la patronal del porcí Anrpogapor, Miguel Ángel Higuera, va apuntar que l’any passat s’han incrementat les exportacions espanyoles a tercers països en un 9%.

tracking